Engystomops pustulosus – Túngura béka

 

2 000 HUF 4 hónaposnál fiatalabb nincs ivar nem beazonosítható
2 500 HUF 4 hónaposnál idősebb nincs ivar nem beazonosítható
3 500 HUF fiatal felnőtt nincs ivar nem beazonosítható
4 000 HUF felnőtt hím nincs  
6 000 HUF felnőtt nőstény nincs  

 

vásárlás (link)

 

Fajleírás:

– méret: 2,8-4,0 cm

– táplálék: nagy muslica, kis muslica, hangya méretű tücsök, légy méretű tücsök, légy (vagy hasonló méretű élő eleség)

– ajánlott terrárium méret: 2-8 békának 40*40*40

– ideális hőmérséklet: 22-26 c’

– ideális páratartalom: 60-95 %

– tartás nehézség: (link)

– történet: Ez a faj jelenleg ritkaság! Európában az elsők között vagyok, akinek van ez a faj, a többi kontinensen is olyan ritka, hogy gyakorlatilag a terráriumi tartásáról nem találni leírást. Én Németországban “békás börzén” tudtam vásárolni. 35 € volt darabja. A Hammi börzén aki árulta “békás kereskedő” ő 165€-t kért darabjáért (ritka béka=”gyűjtői ár”). Szerencsém volt, a párzásuk eredményes lett, és az ebihalaim felnevelése is jól sikerült, azért tudom ilyen kedvezményes áron kínálni az érdeklődőknek.

– leírás: Ez a faj a füttyentő békák családjába tartozik. A nyílméregbékáktól eltérően este aktívabb. A természetben az elterjedése nagyon nagy területen van, ez arra enged következtetni, hogy nagyon jól alkalmazkodik. És ez valójában így is van. Nagyon szívós kis béka, a tartási körülményekkel szemben egyáltalán nem olyan igényes mint a nyílméregbékák. Az etetése sokkal egyszerűbb, mohón eszik, nagyobb táplálékot is le tud nyelni mint a nyílméregbékák és a ritkább etetést is jobban tolerálja. Aki kis békákat szeretne terráriumban tartani, annak ideális kezdő faj. Aranyos, sok örömet okoz, és “nehéz elpusztítani”

– szaporodása: A szaporodása az élőhelyén nagy esőzésekhez kapcsolódik. Ilyenkor brekeg, de ez inkább “füttyentés” mint a családneve is mutatja. (Szerintem a hangja olyan mint egy 80-az évekbeli űrhajós, lövöldözős számítógépes játéknak) Főleg éjszaka füttyent, így hívja a nőstényt, amikor összetalálkoznak, megragadja és cipelteti magát, mint a varangyok (ilyenkor már nem brekeg)  12-24 órán belül a víz tetejére habfészket építenek, ebbe rakják a petéket. (Ez békáknál igen ritka peterakási mód) A természetben tavakban, vagy a nagy esőzések alakalmával kialakult nagyobb pocsolyákban, ezekben nevelkednek az ebihalak. Ennek a fajnak nincsen ivadékgondozási tulajdonsága.

  • Brekegése hangos! Egyértelműen a nedves időszakokhoz kötődik a párzása. Ha nagy a nedvesség a terráriumban és jól érzi magát, akkor párzani szeretne: brekegni fog. Ha szárazabb a terrárium, akkor nem szeretne párzani, nem fog brekegni. 

– Visszatérő kérdés ennél a fajnál is a nemek beazonosítása. Tudományos leírásban azt olvastam, hogy a hímeknek általában van a dobhártyáján, illetve a hanghólyagján (ez idegen nyelvről fordítás miatti szakszavak kétértelműsége miatt nem egyértelmű) egy fekete fehér hosszában végigfutó csík. Nekem sok békám van, de ezt a végigfutó csíkot nem tudom, nem találtam beazonosíthatóan egyértelműnek. Én úgy vélem, mintázat alapján nem lehet a nemeket megkülönböztetni. Szerintem a fej formájában van valamiféle eltérés, de az is csak a teljesen kifejlett állatoknál. A hímek feje valamivel nagyobb, a nyakuk valamivel vékonyabb, a fej alakja nyílhegy alakúbb mint a nőstényeké. De ez a fej forma különbség is olyan minimális, hogy ez alapján is csak maximum 60-70%-os pontossággal lehet a nemeket megkülönböztetni kifejlett egyedeknél. Én a nemeket a párzási időszakban különbözetemet meg: a hímek brekegnek, párzáskor a hímek átölelik a nőstényt. Ha véletlen másik hímet ölelnének át, akkor az nagyon brekegni kezd, ezzel jelezvén, hogy szexuális tévedés történt. Ha csendben tűri az ölelést, akkor nőstény. 

– Hány évig él?  Nálam nincsenek olyan régen, hogy a végelgyengülésük idejét saját tapasztalatból meg tudnám határozni. Tudományos leírásban azt találtam, hogy állatkertben igazoltan 18 évet élt vadonból származó egyed (lehet, hogy a vadonban is már éveket élt). Szóval, tudományos leírások alapján azt tudom mondani, hogy 12-15-(20) vagy akár még 25 év is számításba jöhet. Amiket árulok, azokat mind magam tenyésztettem, a legnagyobb, legöregebb is amit be lehet szerezni tőlem maximum 2 éves. 

2017.10.15.

 

Ez a béka faj nem “védett”. Mindenféle eredetdokumentum nélkül szabadon tartható.


túngara béka