Lygodactylus conraui – Törpe jáde gekkó

 

lygodactylus conraui

 

15 000 HUF 4 hónaposnál fiatalabb van ivar nem beazonosítható
17 000 HUF 4 hónaposnál idősebb nincs ivar nem beazonosítható
19 000 HUF fiatal felnőtt nincs ivar nem beazonosítható
22 000 HUF felnőtt hím nincs  
25 000 HUF felnőtt nőstény nincs  

vásárlás (link)

 

Fajleírás:

– méret: 6,3-9 cm

– táplálék: kis muslica, nagy muslinca, hangya méretű tücsök, ugróvillás, levéltetű, kis lisztbogár

– ajánlott terrárium méret: egy párnak, vagy egy hím két nőstény 30*30*45 

– ideális hőmérséklet: 22-30 c’

– ideális páratartalom: 40-80 %

– történet:

Nem vagyok gekkó szakértő. A nyílméregbékás terráriumaimban tartom a gekkókat, hogy még érdekesebb legyen a terrárium. Az alábbi leírásban a tapasztalataimat írom le. 

Ezt a gekkó fajt már régebb óta tartják terráriumban, de az utóbbi időben egyre népszerűbb. Mostanában két élőhelyről érkezett import, ez alapján van Cameroon és Benin változata. A camerooninak élénkebbek a színei, a benini változatot sokkal több, nagyobb, változatosabb színű folt díszíti.

A hímek színei élénkebbek, de a nőstények is nagyon színpompásak. Érdekesség, hogy a színeiket változtatják. Olykor csak egy kis barna gyíkocska, olykor ragyogó színekben pompázik. Felnőtt állatoknál a nemeket meg lehet különböztetni azáltal, hogy a hímeknél a farok tövénél két  dudor van. A szakirodalom szerint a hímek rivalizálnak, ezért én egy terráriumba csak egy hímet tettem. Nálam egy hímhez maximum két nőstény került. Úgy látom, békésen elvannak. Mint a fotókon látszik, párzottak, rakosgatják a tojásokat. Úgy látom, 3-4 hetente raknak 2 vagy 1 tojást. Valahova felragasztják. Figyelni kell, ha ritkítom a terrárium növényzetét, nehogy olyan hajtást, vagy levelet nyírjak le, amin tojások vannak. A tojásokkal nem csinálok semmit, kikelnek maguktól, ott ahol vannak. Azt sem tudom, mennyi idő alatt, azt sem tudom, mennyi tojás lehet a terráriumban. Csak azt szoktam észrevenni, hogy 3-4 hetente 1-2 újabb pici gyíkocska jelenik meg. A kis gekkócskákat bent lehet hagyni a terráriumban, egészen addig amíg folyamatosan nagyon bőséges az etetés. Ha az etetés nem elég bőséges, akkor bánthatják a nagyobbak a kisebbeket. Én a terráriumokban lévő nyílméregbékákat etetem bőségesen muslincával és ugróvillással, ez az eledel kitűnően megfelel a gekkóknak is (pont ezért tartok ilyen gekkókat).

Kistestű nyílméregbékákkal is nagyon jól elvannak, ugyanabban a terráriumban. Sosem láttam hogy bántották volna egymást. Tartok triókat és párokat is 30x30x45 és 45x45x60 centiméter nagyságú terráriumokban. A terrárium berendezésénél arra kell figyelni, hogy nagyon jól szellőző legyen és legyen  olyan rész, ami mindig száraz, legyen sütkérező faág a lámpa közelében. A szakirodalom szerint UVB fényt is igényelnek. Nekem nem minden terráriumom van megvilágítva UVB izzóval, amiben ilyen gekkó van, mégis jól érzik magukat azokban a terráriumokban is. A táplálékot mindig vitaminozva kapják. A kis gekkók nagyon gyorsan nőnek. 🙂

A felnőttek és a fiatalok is nagyon sokat vannak elöl. Igazi látványosságai a terráriumnak. 

Ez a gekkó faj nem a legkönnyebben tartható gekkók közé tartozik. Csak jól “működő”, jól szellőző terráriumba ajánlom. Az etetés folyamatos bőségessége is nagyon fontos!

Lefotóztam azokat a terráriumaimat amikben szerintem a legjobban érzik magukat, ezekben szaporodnak a legeredményesebben. 

A terráriumok nem dizájn terráriumok, a berendezésük szerény, még a növények sem nőtték be teljesen. A terráriumokban Ranitomeya fantastica True nominat, Ranitomeya reticulata, Ranitomeya intermedius lakik, a gekkók csak “mellékesen” vannak.

 

A terrárium adatai:

  • 30*30*45 exoterra
  • a terráriumra való exoterra lámpabura benne 26 wattos 0,5 UV kompakt égő, + 10 wattos meleg fehér led reflektor csak úgy ráhelyezve a tetőrácsra
  • alul 5 cm szűrőszivacs rajta tölgyfalevelek
  • a hátfalra xaxim darabok lettek szilikonnal felragasztva azon néhány növény, talaj nélkül feltűzve, pár faág, hurkapálcika, őz agancs 😀 
  • automata párásító egy fejjel biztosítja a párásítást (egy motorral, egy fej, egy terráriumhoz egy vezérlés) napi 4 szer 15 másodpercben működik (ha túl nedvessé válik, vagy túl szárazzá válik, akkor változtatok a párásítási időkön) A vizet külső tartályról kapják (lágy vizet, RO szűrt).

 

Lygodactylus conraui cameroon

 

 

Lygodactylus conraui benin

 

Írta: Bujdosó Áron

2018.09.14.