Mantella expectata – Kék lábú mantella

 

8 000 HUF 4 hónaposnál fiatalabb nincs ivar nem beazonosítható
10 000 HUF 4 hónaposnál idősebb nincs ivar nem beazonosítható
12 000 HUF fiatal felnőtt nincs ivar nem beazonosítható
14 000 HUF felnőtt hím nincs  
16 000 HUF felnőtt nőstény nincs  

 

vásárlás (link)

 

Fajleírás:

– méret: 2,0-2,8 cm

– táplálék: ugróvillás, levéltetű, nagy muslica, kis muslica, hangya méretű tücsök

– ajánlott terrárium méret: 4-10 békának 50*50*50

– ideális hőmérséklet: (18-20) 22-27 c’ 

Ennek a fajnak a természetben van inaktív, telelő időszaka, amikor kevesebbet eszik és kevesebbet mozog 18-20 c’-on. Díszállatként tartva jól érzi magát ezen inaktív időszak hiányában is, egész évben 22-27 c’-on.

– ideális páratartalom: 70-95 %

– tartás nehézség: (link)

– történet:

A kék lábú manetllának a vadbefogásból származó  díszállat (pet) kereskedelmét teljesen betiltották. Csak “fogságban” tenyésztés révén maradhat meg terráriumi díszállatként. Mantellákat kevesen tenyésztenek, de jelenleg úgy tűnik, hogy ennek a fajnak stabil “fogságba” tenyésztett állománya van. 

Külön érdekessége az expectatanak, hogy párzási időszakban nagyon megélénkülnek a színei, a lábai ilyenkor válnak igazán élénk kékké. Innen kapta a “hétköznapi nevét”: kék lábú mantella.

 

 

 

A mantellákat hasonlóan kell tartani mint a nyílméregbékákat. A mantellák: “madagaszkári nyílméregbékák”. Akár együtt is lehet tartani őket nyílméregbékákkal. Ezért, külön a mantellák tartásával foglakozó cikkeket nem fogok írni. 

Általános ismertetése a mantelláknak (link)

 

A szaporodásukban vannak jelentősebb eltérések. Amíg nem készülnek el a mantellák szaporítását leíró cikkeim, addig az idegennyelvű oldalakon tudtok tájékozódni.  (link)

mantella