Mantella laevigata – Famászó mantella

 

40 000 HUF 4 hónaposnál fiatalabb van ivar nem beazonosítható
45 000 HUF 4 hónaposnál idősebb nincs ivar nem beazonosítható
50 000 HUF fiatal felnőtt nincs ivar nem beazonosítható
65 000 HUF felnőtt hím nincs  
80 000 HUF felnőtt nőstény nincs  

 

vásárlás (link)

 

Fajleírás:

– méret: 2,2-3,5 cm

– táplálék: nagy muslica, kis muslica, hangya méretű tücsök

– ajánlott terrárium méret: 2-8 békának 45*45*60

– ideális hőmérséklet: 22-25 c’

– ideális páratartalom: 75-95 %

– tartás nehézség: (link)

Mantella laevigata

– történet:

Erről a fajról újságban megjelent cikkem kellő ismertető:

Mantella laevigata

Az egyik legérdekesebb, terraristák körében mégis kevésbé ismert békácska. 

 

Mantellák rövid ismertetése

A mantellák apró (22-35 mm) békák, jelenleg 16 fajban tartják őket számon a herpetológusok. Hasonló ökológiai helyet töltenek be a természetben, mint Közép- és Dél-Amerikában a nyílméregbékák. Madagaszkári nyílméregbékáknak is nevezik őket. Madagaszkár földtörténetileg elkülönült a többi kontinenstől, külön evolúciós utat jártak be a rajta élő állatfajok. Így az ott élők nagy többsége csak nagyon távoli rokonságban áll más kontinenseken élő fajokkal. A mantellák is csak nagyon-nagyon távoli rokonai a nyílméregbékáknak. Mégis nagyon hasonlóak, aprók, színesek, és ugyanazt az életteret töltik be nagyon hasonló környezetben.

„A konvergens evolúció olyan folyamat, amely során egymáshoz nem kapcsolódó fejlődési vonalakon hasonló biológiai jellegzetességek alakulnak ki.”

A mantellák nem nyílméregbékák, mégis nagyon nagy a hasonlóság közöttük.

 

Mantella laevigata ismertetése

A mantella laevigata még a mantellák közül is kitűnik. Ez az egyetlen mantella faj, aki nagyon kicsi vizes tölcsérekben neveli az ebihalait, méghozzá úgy, hogy petékkel eteti. Ez nagyon szélsőséges hasonlóságot mutató konvergens evolúció a nyílméregbékák oophaga fajaival. Madagaszkáron nem élnek broméliák, így a mantella laevigata  nem tudja bromélia tölcsérekben neveli az ebihalait, mint a nyílméregbékák, hanem a törött bambuszszárak csonkjainak mélyedéseiben lévő vizes kis medencékben.  A hím őrzi a kis bambuszmedencét, csipogva hívja a nőstényt, hogy petézzen a medencébe. Az első petéket megtermékenyíti, amiből ebihal lesz. A nőstények hívását nem hagyja abba, így a további odahívott nőstények lerakott petéi már a fejlődő ebihal táplálékául szolgál.

Ez a faj nem csak az ebihalnevelésben tér el a többi mantella fajtól, hanem a viselkedésében is. Míg a többi mantella talajlakó, a mantella laevigata szívesen mozog a magasban is, az elnevezése is erre utal, hívják: famászó mantellának (szó szerinti fordításban „hegymászó”), de nevezik bambusz mantellának is.

A természetben viszonylag nagy az elterjedési területe: északkelet Madagaszkár síksági erdőiben, mocsaraiban, bambuszos részein.

Színeit a fényképek mutatják, a fejétől kiindulóan egy nagy zöld folt van a hátán, a lábai néhány egyeden arany színűek, ez az arany szín a kor előrehaladtával eltűnik. A hasán és a lábai alsó részén kékes foltok vannak.

Tartása:

Terrárium mérete, csapat mérete

Én 45x45x60 centiméteres terráriumokban, 4-5 fős kis csapatokban tartom őket.  Ennél a mantella fajnál a nemeket kifejlett egyedeknél sem lehet külső jegyek alapján megkülönböztetni, csak a párzási viselkedése megfigyelésével lehet következtetni.

 

-Hőmérséklet, páratartalom

A legtöbb nyílméregbéka fajnál könnyebben tartható. Ez az eredeti élőhelyére vezethető vissza. Madagaszkár egyenlítőtől való távolsága már akkora, hogy évszakok is vannak (ezek az évszak szerinti eltérések sokkal kisebb mértékűek, mint az egyenlítőtől sokkal nagyobb távolságra lévő Magyarországon) így van egy téli hűvösebb szárazabb, táplálékban szegényebb, és van egy nyári melegebb, nedvesebb táplálékban bővebb időszak is. A mantellák ennek megfelelően alkalmazkodtak. A hidegebb és a melegebb, szárazabb vagy nedvesebb időszakokat is át tudják vészelni. Hidegebb időszakokban az aktivitásuk csökken és kevésbé táplálkoznak.

Az ideális tartási hőmérséklet 22-25 c’  az egészséges állatok a szélsőségeket is képesek akár egy-két hónapig is elviselni 12-28 c’-t.

Az ideális relatív-páratartalom 75-95%  az egészséges állatok a szélsőségesen száraz (55%) terráriumot is képes elviselni, ha van a terráriumban olyan nedves zug, ahol el tud rejtőzni.

-Berendezés

Apró békácska, kis területhez kötődik, így nem okoz gondot neki a terráriumi tartás, otthonosan érzi magát. A terráriumot az élőhelyének megfelelően érdemes berendezni. Nedves, párás trópusi környezet, futónövényekkel, mohákkal, falevelekkel, fatörzs illetve bambusz darabokkal. Nem feltétlenül kell ragaszkodni madagaszkári erdei növényekhez, jól érzi magát egyéb trópusi növényekkel berendezett terráriumban is. Ugyanolyan terráriumi berendezés megfelelő neki, mint a nyílméregbékáknak.  Így, aki már szerzett némi tapasztalatot nyílméregbékák tartásában, észre fogja venni, hogy a „madagaszkári nyílméregbéka” ugyanúgy tartható.

-Viselkedése

Bátor békácska, feltűnő színei vannak, nappali életmódú. Az érdekes viselkedésének a megfigyelése minden terrarista szívét megdobogtatja. A legaktívabb időszaka a napfelkelte és a napnyugta körüli időpontok. A „modern” dolgozó, illetve iskolába járó ember életmódjához jól idomul, a legaktívabb időszakában lehet megfigyelni.

-Táplálása

A táplálkozásuk teljesen azonos a nyílméregbékákkal: minden apró mozgó rovart elfogyasztanak. Terráriumi tartásuk során ugyanúgy lehet őket etetni, mint a nyílméregbékákat (muslincával, ugróvillással, levéltetűvel, napos tücsökkel)

-Szaporítása

Terráriumi körülmények között is ugyanúgy szaporodik, mint a természetben. Ha rendelkezésére áll kis medence, a szülők ott gondosan felnevelik az ebihalakat. A terraristának külön ebihalneveléssel nem kell foglalkoznia.

Már több szaporulatot is sikerült felnevelnem.

 

A faj terrarisztikai jövője

Madagaszkáron egyre jelentősebb a természeti környezetnek a pusztítása. Több állatfaj már kihalt, és sok a kihalás szélére sodródott. Így díszállat kereskedelem céljából vadonból befogható állatok szigorúan vannak szabályozva. Mantella laevigata-ból évek óta nem adtak ki befogási engedélyt, nem is lehet számítani arra, hogy ez változni fog.  Ennek a gyönyörű, és roppant érdekes békácskának a terrarisztikai jövője jelenleg annak a maroknyi terraristának a kezében van, akiknek még van a régebben érkezett importból, illetve ezeknek a szaporulataiból. 

Élőhelyi videó:

 Írta: Bujdosó Áron

2018.09.20.