mantellák

A mantellák nem az amerikai kontinensen élnek, mint a nyílméregbékák, hanem Madagaszkáron. Hasonlóan kicsi, színes (mérgező) békák. Madagaszkári nyílméregbékáknak is hívják őket. Másik kontinensen élnek, a törzsfejlődési útvonaluk más, de a végeredmény ugyanaz. Ugyanolyan apró színes békák, a hasonló környezetben, hasonló a szerepük. Az ilyen eltérő úton, hasonló eredményre jutott törzsfejlődést hívják: konvergens evolúciónak. 

Jelenleg 16 fajukat ismerik. A fajok nem teljesen feltérképezettek, az élőhelyi vizsgálatok jelenleg is folynak. 

Néhány fajt érdemes kiemelni terrarisztikai szempontból:

Mantella aurantiaca, ez az egyik legkedveltebb a ragyogó narancsos színe miatt.

Mantella aurantiaca

Mantella aurantiaca

Mantella aurantiaca

Mantella aurantiaca

 

Mantella madagascariensis, ez a legszínesebb, így nagyon kedvelt.

Mantella madagascariensis

Mantella madagascariensis

Mantella madagascariensis

Mantella madagascariensis

(Ezt a két képeket a google adta.)

 

Kiemelném a Mantella cowanii-t, a színei miatt nagyon keresett és kedvelt mantella faj VOLT. Az élőhelyi import évekkel ezelőtt leállt, a szaporításával nem igazán foglalkoztak, néhány sikeres szaporításról olvastam, de ez ahhoz kevés volt, hogy az import megszűnése után fenntartson egy terráriumi populációt. Mostanra gyakorlatilag teljesen eltűnt. 5 egyedről tudok a világon (terráriumban), de őket nem sikerült évek óta szaporodásra bírni. Valószínűleg soha többet nem lehet, terráriumi körülmények között gyönyörködni ebben a fajban. Az élőhelye veszélyeztetettsége miatt, a természetes populációjának a jövője is kérdéses.

Mantella cowanii

Mantella cowanii

(A képet a google adta.)

 

Másik ilyen “eltűnő” mantella faj a Mantella laevigata. Itt is évekkel ezelőtt leállt az élőhelyi import.  Ez a faj is a “gyakorlatilag beszerezhetetlen kategória”. Van külföldi állatkert, ahol még él néhány példány. Ezenkívül csak fanatikus gyűjtőknél van. Tudtommal Európában egyetlen tenyésztőnél sikeres a szaporodása, talán az amerikai kontinensen 1-2 fanatikusnál.  Én is tartok egy kis csapatot, eddig (3 éve vannak meg) nem sikerült szaporulatot felnevelnem, de bizakodó vagyok. 

Mantella laevigata, a gyönyörű színei mellett (amelyben olykor az arany is feltűnik) ez a faj mutatja a legszélsőségesebben a konvergens evolúciót, a nyílméregbékákkal. A nőstény petével eteti az ebihalait, az oophaga nyílméregbéka fajokhoz hasonlóan. A Madagaszkárról szóló természetfilmekben szinte kivétel nélkül ezt a fajt mutatják be. Bátor, könnyű filmezni, terráriumban is nagyon látványos, aktívan mozgó békácska. 

 

Mantella laevigata

Mantella laevigata

Mantella laevigata

Mantella laevigata


A mantellák nagyon sok érdekességgel szolgálnak. Számos fajuk kis korában rejtő színnel rendelkezik, és csak felnőtt korukra jelennek meg a feltűnő színeik (pl: Mantella aurantiaca).

Vannak mantella fajok, amik párzási időszakban színesednek ki nagyon (pl: Mantella expectata).

Mantella expectata

Mantella expectata

 

A mantellák terrarisztikában igazi kuriózumnak  számítanak, és mindinkább azok lesznek. Ennek két oka van, az egyik az, hogy az élőhelyük egyre inkább veszélyeztetett, így a vadbefogásukat egyre több fajra kiterjedően betiltják, míg végül teljes tilalom lép érvénybe. A másik ok az, hogy fogságban nagyon kevesen szaporítják. Ez visszavezethető arra, hogy a nagyon olcsó tömeges import leszorította a tenyésztett egyedek árát, mindemellett nem a legkönnyebben szaporítható békák.  

 

A mantellák hasonlóan tarthatók, mint a nyílméregbékák, ők is trópusi esőerdei környezetben élnek. Ahogy a nyílméregbéka fajok tartásánál, vannak árnyalatbeli különbségek, úgy a mantella fajok tartásában is. Általában egy-két c’ eltérés az ideális hőmérsékletben, ami ahhoz szükséges, hogy sikeresen lehessen petéztetni. Mantelláknál is vannak könnyebben, illetve nehezebben tartható fajok. A tartás nehézségi sorrendnél (link) a mantella fajokat is megpróbáltam beilleszteni, hogy kicsit tudjatok tájékozódni azokról a fajokról, amik esetleg megvásárolhatók nálam.

 

A mantellák a nyílméregbékákhoz hasonlóan nagyon színes “társaság”. Terráriumi tartásuk ugyanolyan élvezetes a sok különleges megfigyelés miatt, mint a nyílméregbékáké. 

 

A béka gyűjteményemben vannak mantellák is. Ha lesz felesleges szaporulat, akkor börzéken az asztalomon megtaláljátok. 😉

 

A mantellák legális tartására, a “papírjaikra”, ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nyílméregbékákra. (link)

 

Írta: Bujdosó Áron

2017.02.11.

 

A mantellákról a legrészletesebb leírást (angol) itt találjátok: (link)