Blog

2016-os békás börze.

2016.11.08.

Ismét eljött a német békás börze ideje. 🙂

Megpróbáltam néhány képet és videót készíteni.

A program a következő volt:

program

A lista! Ismét lenyűgöző volt, még úgy is, hogy a 42 kiállítóból csak 18 küldött előzetes listát. A listán nem szereplő kiállítók választéka hasonlóan nagy, változatos és különleges volt.

Az asztalok 90 centisek, így az 55 békás asztal 49,5 méter hosszúságot tett ki.

terkep

Íme a terem asztalai:

Az asztalokon kizárólag békákat lehetett kiállítani, szóval majd 50 méternyi békás asztal. 🙂

Megpróbáltam egy videót úgy is készíteni, hogy már elkezdték a kiállítók telepakolni békákkal az asztalaikat. Sajnos a teljesen berendezett asztalokról részletes videót nem tudtam készíteni a rendezés sajátosságai miatt. De azt hiszem ezek a félig kipakolt asztalok is ízelítőt tudnak nyújtani.

Volt egy másik terem is, ahol az egyebeket árulták:  békás növények, békás táplálékállatok, békás terráriumok, békás berendezési tárgyak, békás felszerelések. Ezekről is megpróbáltam egy kis videót készíteni:

 

Az első petecsomó!

2016.04.18.

Ameerega cainarachi első petecsomója. Ez egy legendásan szép béka. Több mint 2 év után ez az első petecsomó amit raktak.

DSCF1148

Német békás börzén jártam

2015.11.15.

Németországban évente szoktak békás börzét rendezni. Inkább tekinthető klubnak, mint a hagyományos értelembe vett börzének. Több napos, békás előadássorozatokkal, élménybeszámolókkal, klub beszélgetésekkel, az egyik napon “vásárral”. A vásár két részből áll, az egyik teremben békás terráriumi növények, felszerelések, eleségállatok, egy másik teremben kizárólag békák. A növényes terem egy órával előbb kinyit, mint a békás terem. A békák javarészt nyílméregbékák. A börze szervezők a kiállítóktól bekérik a fajlistákat, és csinálnak egy összesített listát, amit emailban elküldenek a tagoknak, hogy tudják mire számíthatnak. A tavalyi meg az idei listát itt láthatjátok:

Tierarten 2014 (link)

Tierarten 2015 (link)

A listák azt hiszem így is bámulatosak, de messze nem teljesek. Úgy vélem a kiállítók egy része elmulasztja visszaküldeni a fajlistáját a szervezőknek, ezen felül egyes kiállítók a az előzetes listán szereplőnél több fajjal tudnak jönni. Körülbelül 10-15 fajjal több megjelenik mint a listákon szerepel. Én is pont egy olyan fajjal gazdagítottam a gyűjteményemet, ami az előzetes listán nem szerepelt.

ranitomeya intermedius
intermedius intermedius2

Olyan ritkaságok is megjelenhetnek itt mint 2014-ben a captivus. Az volt a világon az első megjelenése legális tenyészetből.

Alapvetően egy kis börze, a német békás “klub” rendezvénye, nem igazán hirdetik, mivel aki “békás” úgyis tud róla. Hagyományosan egy kis vidéki szállodában, annak a rendezvénytermeiben kerül megrendezésre. Szerintem a hely befogadóképességének korlátozottsága miatt sem szeretnék a méretét és a felkapottságát növelni, és mint említettem, nem a vásár része dominál, hanem a “klub” része, az előadások, a szakmai beszélgetések.

A vásár részen körülbelül 20-25 kiállító szokott lenni: a nagy holland béka importőr cégek, a nagy német tenyésztők, a kis német tenyésztők… Nagyon szívderítő mikor nyitás előtt szinte teljesen transzba esve tolong a sok “békás” hogy bejuthasson, megcsodálhassa a kiállított állatokat, vásárolhasson, csereberélhessen. 11-kor nyit és gyakorlatilag 14 órakor már vége is. Szerettem volna sok fényképet itt megosztani, de kérdésemre a szervezők azt mondták fényképeket csak magán felhasználásra (a személyiség jogok miatt).

Sajnos ez messze lévő rendezvény, 900 kilométere van (3-4 teletankolás, kétszer 10-11 óra vezetés) , egy éjszakát szállodában kell tölteni, célszerűen abban ahol lesz a rendezvény (német árakon). Azért megy az ember hogy, megcsodálhassa a kiállítást, és ritka különlegességekkel tudja gazdagítani a gyűjteményét (ami szintén nagyon költséges).

Remélem jövőre is ki tudom spórolni ennek a kirándulásnak az árát, és a feleségem sem tudja meg valójában mennyibe kerül. 🙂

 

Egy legenda

2015.09.25.

Van néhány nyílméregbéka faj, ami nagyon szép, az összes nyílméregbékás könyvben szerepelnek, de tartásuk, meg szaporításuk nagyon nehéz, beszerzésük (szinte) “lehetetlen”, az áruk “megfizethetetlen”. Olyanok mint egy legenda, mindenki ismeri, de alig van, aki egyáltalán látta, a tartásáról meg a beszerzésérről csak álmodozhat az ember. Ezek a fajok: Oophaga histrionica (néhány színváltozata), Oophaga lehmanni, Oophaga sylvatica (egyes színváltozatai), Oophaga granulifera, Ameerega silverstonei

A “véletlenek” kedvező alakulása révén a gyűjteményembe került az egyik ilyen “legenda”: Ameerega silverstonei

(elnézést a rossz képért, majd készítek szép felvételeket is)

Ameerega silverstonei

Galactonotusnak egy ritka változatával bővítettem a gyűjteményemet

2015.09.10.

Sajnos csak néhány egyedet sikerült vásárolnom. A változat ritkasága miatt nagyon csekély a valószínűsége, hogy újabbakkal tudjam bővíteni, ha nem tudok kialakítani egy szaporodóképes csapatot.

DSCF9860 (1024x767) Adelphobates galactonotus”Moonshine”
DSCF9858 (1024x767) Adelphobates galactonotus”Moonshine”

Ritkaságokkal bővítettem a gyűjteményemet

2015.08.23.

Nagy bátorsággal, és nagy anyagi áldozattal, különleges, és nehezen tartható fajokkal bővítettem a gyűjteményemet.

amazonica arena blan Ranitomeya amazonica”Arena Blanca”
Oophaga pumilio”Blue jeans” Oophaga pumilio”Blue jeans”
Oophaga pumilio Blue jeans Oophaga pumilio”Blue jeans”
pumilio blue jeans Oophaga pumilio”Blue jeans”
Oophaga spec. “Escudo” Oophaga spec. “Escudo” 
Oophaga spec. escudo Oophaga spec. “Escudo” 
Oophaga escudo Oophaga spec. “Escudo” 

Ritkaságokkal bővítettem a gyűjteményemet

2015.03.02.

Az idei szaporulatom jelentős részétől megváltam pár darab nagyon ritka békákért. A gyűjteményem így egy mantella fajjal, és egy auratus színváltozattal gazdagodott, a növendék nevelő terráriumok jóformán kiürültek.

Mantella laevigata Dendrobates auratus karibik albino
mantella leviagata d.auratus albino
mantella leviagata albino Dendrobates auratus
mantella leviagata albino Dendrobates auratus karibik

Megszülettek a kicsi varangyok 

2015.02.20.

Melanophryniscus stelzneri

Ez a kis béka, talán a világ legaranyosabb kis békája. Magyar neve nincs. A neve fordításban lehet: poszméh varangy, darázs varangy, fekete-sárga gyalogló varangy. Argentína, Paraguay térségében őshonos. Tudtommal az élőhelyről való importot 2013-tól teljesen betiltották. 5-10 évvel ezelőtt nagy mennyiségben importálták, Európába is több száz egyed érkezett. Napjainkra majdnem teljesen eltűnt egész Európából, valószínűleg a rendkívül nehéz tenyészthetősége miatt. Most már nagyon ritka és majdnem beszerezhetetlen békának számít. Megpróbáltam egy kis tenyészcsapatot kialakítani. Az első kis békák ma másztak ki a partra.

Egy “nagy” példányt is levideóztam, hogy látható legyen milyen békává fog válni a pindurka.

Ha minden jól alakul, akkor 4-6 hónap múlva várható, hogy lesz belőle “felesleges” példány.

Őszinte elismerés:

2015.04.18.

Azt gondolom semmi nem lehet olyan igaz elismerés, mint az irigység. Szívből jövő, és őszinte. Az elért eredményeket úgy dicséri, hogy a legkisebb segítő vagy jobbító szándék sincsen benne. A segítő, építő jellegű kritika helyett, az ember háta mögött bántó, rosszindulatú és sokszor még alpári stílusú is. Talán az a legigazabb irigység ami az ember háta mögött támadó, meg aljas szándékokat szül. 

Köszönöm az elismeréseket! 🙂

 

A közelmúltban elég sok börzén voltam, és sok új fajjal is sikerült bővítenem a gyűjteményemet.

Az új fajokból néhányat sikerült lencsevégre kapnom.

ranitomeyalamasihighland lamasihighland
 rlamasihighland  Ranitomeya lamasi “Highland”
ranitomeyaimitatortarapoto Ranitomeya imitator “Tarapoto”
imitatortarapoto Ranitomeya imitator “Tarapoto”
ranitomeyaimitatornominat Ranitomeya imitator “Nominat”
nominat Ranitomeya imitator “Nominat”
imitatornominat Ranitomeya imitator “Nominat”
 ranitomeyaamazonicaiquitos  Ranitomeya amazonica”Iquitos”
 amazonicaiquitos  Ranitomeya amazonica”Iquitos”
 phyllobatesaurotaeniagreen  Phyllobates aurotaenia “green”
aurotaeniagreen Phyllobates aurotaenia “green”
imitatorpanguana Ranitomeya imitator “Panguana”
 galactonotusred  Adelphobates galactonotus”Red”

A “világ legszebb” nyílméregbékája a gyűjteményemben:

2014.11.09.

Ranitomeya fantastica”(Nominal) Caynarachi “

Ma érkeztem meg ilyen gyönyörű békákkal. Remélhetőleg sikerül tenyésztenem.

Ennek a fajnak a leírása ezen színváltozattal kezdődött, 1883-ban. Azóta nem találkoztak a világon ezzel a színnel. Úgy vélték teljesen kihalt. 2011-ben egy expedíció során sikerült újra “felfedezni”. Az akkor tudományos célból, és továbbtenyésztésre begyűjtött példányok utódaihoz (F2-nemzedékéhez) sikerült hozzájutnom.

( még nem saját képeim, az expedíció során a legszebb példányokról készült fotók, amint lesz rá időm készítek saját fotókat)

fantastica_acct2 Képkivágás fantastica_yuri1

 

 

Terrarisztika Budapet Börze

2014.09.07.

Sok béka sok változatával vonultam fel a kiállításon. Voltak kedves érdeklődők, és alkalmam nyílt csereberélgetésre is. Bicolorból egy új hím frissíti a csapatomat. Melanophryniscus stelzneri-ből van egy nőstényem aki már 7-8 éves, ez idáig nem találtam hozzá társakat, most végre sikerült egy hímre szert tennem. A nősténynek sajnos még nem volt alkalma petézni, és már “nem is mai csirke”, teleltetve sem volt komolyan. Most próbálom teleltetni őket, remélem tavasszal “szerelembe esnek”.

no images were found

 

Nyílméregbéka gyűjteményem alakulása

2014.08.03.

Többen érdeklődtek, hogy milyen fajok lesznek még elérhetőek nálam, és mi a helyzet az “új fajaimmal”.

Mint láthattátok, az auratus “superblue” csapatom sikeresen szaporodik, és már felesleg is van a szaporulatból.

dendrobates auratus superblue

A “benedicta” csapatom sok-sok veszteség sok-sok pótlás után, talán most már kezd stabilizálódni. Petéket is raktak, volt ami termékeny lett. Most 4 frissen kikelt, amiből 2 kelés után elpusztult, de 2 maradt, ami biztatóan fejlődik. Ha minden további biztatóan alakul, akkor is valószínűleg egy év eltelte szükséges, mire felesleges szaporulatom lesz ebből a fajból.

ranitomeya benedicta.ranitomeya benedicta

A “campana” csapatom is kezd kialakulni. Vannak a csapatban nagyon szép mintázatú, inkább a “kuna yala” színhez sorolhatók. Sajnos pont ezekből a legszebb egyedekből volt veszteségem. Valószínűleg úgy vásároltam meg őket, hogy parazitákat hordoztak. Természetesen lekezeltem, és parazita mentesítettem őket, de már fejlődésükben némileg károsodtak. Így nem mindegyiket sikerült 100%-os tenyészállattá nevelnem. Az auratusnak ez az alfaja, színváltozata úgy tapasztalom érzékenyebb, mint a többi. Ennek ellenére már néhány sikeres, és termékeny petét is sikerült elvennem tőlük. Már ebihalaim is vannak. 🙂 Valószínűleg fél, vagy egy év elteltével lehet számítani arra, hogy felesleges szaporulatom lesz az auratusnak ebből a színváltozatából.

auratus campanaDendrobates auratus campana

A “Ranitomeya imitator varadero jeberos” csapat nagyon nehezen alakul. Sok veszteség, és sok pótlás után jelenleg 4 fős csapatom van. Talán most már kezdik elég jól érezni magukat, mert rendszeresen brekegnek. Úgy vélem az ivararány még messze nem ideális. Még további egyedek vásárlása szükséges, mire egy “ütőképes” csapatot sikerül kialakítanom. Felesleges szaporulatom ebből a fajból még nagyon sokára várható.

Ranitomeya imitator varadero jeberos

Az “Epipedobates tricolor “highland” csapatom szépen alakul. Szerencsére az összes egyedet sikerült nagyon szép felnőttnek felnevelnem. Az ivararányok még bizonytalanok. Petét még nem raktak. Ha a továbbiakban is minden jól alakul, akkor leghamarabb egy év múlva várható felesleges szaporulat ebből a fajból.

Epipedobates tricolor “highland”

Az auratus “el oro“, úgy tapasztalom talán az egyik legérzékenyebb alfaja az auratusnak. Sajnos veszteség is volt a felnevelés során. Úgy vélem, a felnevelt egyedek jelentős része “nem sikerült”. Van 1-2 egyed, ami bizakodásra ad okot. Még az ivararány is bizonytalan, peterakás sem volt. Valószínűleg még újabb egyedeket kell vásárolnom ebből a színből. Felesleges szaporulatom ebből az alfajból még nagyon sokára várható.

Dendrobates auratus el oroDendrobates auratus “el oro”

Az Adelphobates galactonotus “blue” csapatom kedvezően alakul. Szerencsére veszteség nélkül sikerült felnevelnem mindegyiket. Úgy tapasztalom, a galactonotus-nak ez az alfaja érzékenyebb, mint a többi. Még újabb és komfortosabb terráriumok építését, és a csapat ketté választását tervezem. Ha sikeresen ki tudom elégíteni a fokozott igényeiket, talán akkor számíthatok szaporulatra tőlük. Felesleges szaporulatom ebből az alfajból még nagyon sokára várható.

Adelphobates galactonotus "blue"

Ameerega cainarachi. Ez a faj igazi kuriózum, és igazi szakmai kihívás! Szerencsére sikerült mind a 4 egyedet felnevelnem. Az a baj, tartásával kapcsolatban nem érhető el semmiféle adat, a szaporításával kapcsolatban még inkább ez a helyzet. Nekem talán sikerült megfelelő körülményeket kialakítanom, mert van egyed, amelyik szokott brekegni. Sajnos az ivarok arányáról fogalmam sincs. Ez a faj annyira ritka, hogy szinte lehetetlen újabb egyedek beszerzése. Csak bizakodnom, hogy a jelenlegi csapat szaporodóképes lesz, és fel tudom nevelni…. Felesleges szaporulatom ebből a fajból még nagyon sokára várható.

Ameerega cainarachi.Ameerega cainarachi

Az Arany mantella csapatom nagyon jól alakul! Mivel ez egy elég érzékeny faj, nem számítottam nagy sikerre. Ennek ellenére az összes egyedet sikerült gyönyörű felnőttnek felnevelnem. Ez a faj nagy csapatban érzi jól magát, a sikeres felnevelésen felbuzdulva újabb egyedek beszerzésével egy nagy és szép csapatot sikerült kialakítanom. Már brekegnek is , és már 2 nagy petecsomót is raktak. Sajnos terméketlenek voltak. Még vannak nőstények aki peterakás előtt állnak. Remélem, előbb utóbb lesz termékeny pete is. A szakirodalom szerint az ebihalak felnevelése sem gondoktól mentes. Felesleges szaporulatom ebből a fajból még nagyon sokára várható.

Mantella aurantiaca.Mantella aurantiaca

Mantella nigricans csapatom is van. Egy nagy létszámú csapatot alakítottam ki. (Az arany mantella sikerességén felbuzdulva.) Egy nagyobb importnak köszönhetően ezt a fajt is lehetett kapni, egy kis ideig. Mivel importról van szó és vadbefogott egyedekről, elég sok probléma van! Sajnos a hosszú és viszontagságos utazásuk végeredményeként finoman szólva is csak “erősen megviselt” állapotban jutottam hozzájuk. Már néhány hónapja nálam vannak, az állapotukon sokat tudtam javítani, már van aki brekeg is közöttük. Sajnos azt nem tudom, hogy nőstény van-e a csapatban. Vadbefogott állatoknál az ivararányok szélsőséges eltolódására lehet számítani. A természetben a hímek bátrabbak, jobban szem előtt vannak…. A befogók így valószínűleg sok hímet gyűjtenek. Akár az is előfordulhat, hogy 20-30 egyed mindegyike hím. Az ivararányok nőstény irányba is szélsőségesen eltolódhatnak. Ennek oka az, hogy vásárláskor az ember a legszebb, legnagyobb, legkövérebb egyedeket igyekszik megvásárolni. Így ha a kínálatban vegyesen vannak hímek, nőstények, akár az is megeshet, hogy kizárólag nőstényeket vásárolunk. Az állatok kora is bizonytalan. Lehetnek köztük nagyon idős egyedek is. Ezek a nagyon idős egyedek már nem lesznek képesek alkalmazkodni a terráriumi tartás körülményeihez. Ez a faj szépsége ellenére nagyon ritkának számít, ezért nincs adat a tartásukkal és a terráriumi szaporításukkal kapcsolatban. Felesleges szaporulatom ebből a fajból még nagyon sokára várható.

Mantella nigicans.Mantella nigicans

Auratus “ancon hill” csapatot is kialakítottam. Sajnos a csapatban nagyon kevés a nőstény. Ennek az alfajnak a tartása és szaporítása kicsit nehezebb, mint az auratusnak a kék, vagy zöld változatának. Szerencsére néhány termékeny petecsomót már sikerült elvennem tőlük, már ebihalaim is vannak. Valószínűleg fél, vagy egy év elteltével lehet számítani arra, hogy felesleges szaporulatom lesz az auratusnak ebből a színváltozatából.

d. auratus ancon hilldendrobates auratus ancon hill

Adelphobates galactonotus csapatot is kialakítottam. A csapat kialakítása még nem végleges. A galactonotus ezen változatának a színei a citromsárgától a pirosig terjed. A csapatomat próbálom úgy alakítani, hogy minél inkább a piros szín domináljon. A jelenleg meglévő csapatom is sikeresen szaporodik, már ebihalaim vannak. Valószínűleg fél, vagy egy év elteltével lehet számítani arra, hogy felesleges szaporulatom lesz a galactonotusnak ebből a változatából.

Adelphobates galactonotus

Ranitomeya reticulata csapat kialakításán is munkálkodom. Már rengeteg kudarccal járt sok-sok próbálkozásom. De nem adtam fel, most is van 8 egyedem, és tele vagyok reményekkel, hogy talán most sikeres leszek… Felesleges szaporulatom ebből a fajból még nagyon sokára várható.

Ranitomeya reticulata

Ranitomeya lamasi -ból egy kis számú csapatom van. Sajnos ez teljes kudarc. Valószínűleg fajhibrideket vásároltam, mert minden pete terméketlen.

 

Az alkudozás, amolyan néphagyománnyá kezd válni

Akár 40-60% kedvezményt is adhatok. Nem kell többet alkudozni!

A kedvezmények menüpontban megtaláljátok: Kedvezmények

 

Longarone Fiere 2014.

Olaszországban jártam kiállításon. Kedvesen hívtak, magyar a kiállítás szervezője, ezért is nagyon szívesen mentem. Úgy terveztem, viszek az idei szaporulatomból, hogy legyen lehetőségem csere-berére, új fajok beszerzésére.

Sajnos a gerinces hobbiállatokra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mintha pl: vágómarhát szállítanék olaszországi vágóhídra. Így a szállításhoz szükséges engedélyek beszerzése is hasonlóan körülményes és költséges… És ha esetleges ellenőrzésnél nem rendelkezem ezekkel az iratokkal,akkor a bírság is azonos mértékű 1000-4000 euró (300 000 – 1 200 000 forint).

Ilyen távoli kiállításra az utazás nagyon hosszú, általában éjszaka utazik az ember, hogy a reggeli nyitásra odaérjen. Egy egész éjszakai utazás után finoman szólva is fáradtan érkezik az ember. A kiállítás a magyar kiállításokhoz hasonlatos, csak sokkal nagyobb, sokkal több asztallal, és természetesen sokkal nagyobb helyen.

longarone (1280x910)

A kiállítás szervezése kifogástalan volt, szép helyen, jó körülmények között. Sajnos nyílméregbékás szempontból nem sikerült sem tenyésztőknél, sem kereskedőknél olyan békára bukkannom, ami felkeltette volna az érdeklődésemet. A kiállítás látogatói kevesen voltak, főleg a kiállítás méretéhez képest. A békáim utaztak egy nagyot, oda-vissza…

Arra természetesen számítottam, hogy egy ilyen messzi utazás, két napos kiállítás, sokba fog kerülni. De arra nem, hogy plusz költségként jelentkezik a szállítással kapcsolatos engedélyek beszerzése, és a költségek, fáradozások ellenére a gyűjteményemet nem sikerül gazdagítanom.

Néhány fotót csináltam. A helyszín és a környezet festői szépségű volt. A sok fáradságom és az újabb hatalmas anyagi áldozatomat amit a “béka hobbi” ismét elnyelt, talán ezt némiképpen kárpótolta.

 

 

Hamm 2014.03.08.

Ellátogattam a hammi börzére, hogy kicsit gazdagítsam a gyűjteményem. Sajnos igen távoli börze, hosszú költséges utazás elkerülhetetlen.

Az anyagi lehetőségeim fajonként csak kis létszámú csapatok megvásárlását tették lehetővé. Bízom benne, hogy a kis létszámú csapatok ellenére is sikerrel járhatok egyik-másik behozott faj esetében. A behozott fajok a következők:

Arany mantella (Mantella aurantiaca) ez a faj, Madagaszkáron egy nagyon kis területen honos. Rendszertanilag nem nyílméregbéka, hanem mantella. Madagaszkáron ugyanazt az ökológiai teret tölti be, mint az Amazonas mentén a nyílméregbékák, csak más evolúciós úton fejlődött ki (konvergens evolúció). Évekkel ezelőtt már próbálkoztam ennek a fajnak a tartásával, sajnos akkor nem jártam sikerrel, remélem mostanra összegyűlt tapasztalataim lehetővé teszik hogy tartósan része lehessen ez a gyönyörű faj is a gyűjteményemnek.

Mantella aurantiacaArany mantellaMantella aurantiacaArany mantella

Ameerega cainarachi ez talán az egyik leggyönyörűbb nyílméregbéka, a színei nagyon élénk kombinációban kápráztatják a szemet. Ezzel a fajjal kapcsolatban még nincsenek tapasztalataim. A szakirodalom szerint nehezen tartható, és nehezen szaporodik. Nyilván ezen tulajdonságai miatt ilyen ritka ez a gyönyörű béka. Sajnos csak 4 példányból állt a kínálat. Természetesen mind a 4-et megvásároltam. Ilyen kis létszámú induló csapatnál nagyon csekély a remény a sikerre, de azért bizakodom. A faj olyan ritka, hogy a csapat további bővítésének a lehetősége gyakorlatilag lehetetlen.

Ameerega cainarachiAmeerega cainarachiAmeerega cainarachiAmeerega cainarachiAmeerega cainarachi

Adelphobates galactonotus “blue” ezt a fajt sokan ismerik, kedvelik, nekem is van csapatom más színekből. A tartása nem okoz nehézséget. A most beszerzett kék színváltozat olyan ritka, hogy fajleírások még csak nem is említik. Ennek a ritka színnek a létezéséről ez idáig egyetlen régi fénykép tanúskodott az egész világon. Így jelenleg a VILÁG legritkább nyílméregbékáinak egyike ez a változat.

Adelphobates galactonotus "blue"Adelphobates galactonotus "blue"Adelphobates galactonotus "blue"Adelphobates galactonotus "blue"Adelphobates galactonotus "blue"Adelphobates galactonotus "blue"Adelphobates galactonotus "blue"

Dendrobates auratus “el oro” az arany fakúszó békának ez az egyik legritkább színváltozata. Ezt a fajt jól tudtam szaporítani is, remélem ezen színváltozat esetében tudom kamatoztatni a fajjal kapcsolatban szerzett tapasztalataimat.

Dendrobates auratus "el oro"

Epipedobates tricolor “highland” ez a faj a legkönnyebben tartható nyílméregbékák közé tartozik. Régebben is büszkélkedtem egy kisebb csapattal. A most beszerzett “hegyi” változat a legszebb, legkülönlegesebb ezen a fajon belül.

Epipedobates tricolor "highland"Epipedobates tricolor "highland"

 

A régebben beszerzett benedicta csapatom sajnos jelentősen megfogyatkozott. Ezen a börzén több volalból vásároltam egy-egy példányt a megfogyatkozott csapatom kiegészítésére.

A kis létszámú jeberos csapatomat most újabb egyedekkel bővítettem, így az eltérő beszerzések révén a genetikai állományt változatosan tudom tartani.

 

St.Pölten 2014.03.02.

St.Pölten 2014.03.02.

Természetesen mint igazi gyűjtő, “új” béka nélkül nem térhettem haza. 🙂

Sajnos csak 3 darab volt. Remélem az elkövetkezendő börzéken lesz még lehetőségem vásárolni, hogy egy teljes csapatot ki tudjak alakítani belőlük.

Ranitomeya imitator varadero jeberos

DSCF6711 DSCF6712

 

TerraPlaza 2014.02.09.

Egyre nagyobbak a börzék, megpróbálok egyre nagyobb és szélesebb választékkal kiállítani. Egyre több a kedves érdeklődő is.

 

A 2014-es év első kis mysteriosus-a

Ha szerencsésen alakul, sok kis társa is lesz idén.

TerraPlaza 2013.12.8.

terraplaza 2013.12.8.

 

Mindenki olcsón szeretne vásárolni.

Mivel mindenki olcsón szeretne vásárolni, meg alkudozni, biztosítottam lehetőséget erre is. A kezdők, a nagyobb tételeket vásárlók, és a kereskedők is találnak lehetőséget a spórolásra.

A “Kedvezmények” menüpont alatt megtaláljátok. (Kattintás ide!)

Jól működő nyílméregbékás terráriumok bemutatása.

Sokak gondban vannak nyílméregbékás terráriumuk berendezésével, megépítésével.

A közeljövőben elkezdem bemutatni a saját, és nyílméregbékás barátaim “profi” terráriumait. Olyan terráriumokat amikben évek óta olyan jól érzik magukat a békák, hogy sikeresen szaporodnak is. Méretekkel, növények neveivel, berendezési tárgyakkal, fényképekkel, videókkal.  Remélem ez jelentős segítséget fog nyújtani a kezdő nyílméregbékásoknak.

Itt a bemutatott terráriumok. (link)

 

Meghívtak az őszi nemzetközi rovarkiállítás és vásárra.

Nagyon jó kiállítás volt, én is kiállítottam a békáimat.

Fekvő digi plakát-color

Köszönet a szervezőknek!

Összeállt a campana csapat!

Auratus campanaból “talán” összeállítanom egy csapatot! Nehezen ment, ez egy elég ritka színváltozat.  Magyar, osztrák, és cseh börzéken sikerült 1-2-3 példányokat vásárolnom. Mostanra 3 különböző vonalból van egy 6 fős csapatotom. Szép nagy növendékek, remélem az ivararányok alakulása is megfelelő lesz, és folyamatosan fent tudom tartani az auratusnak ezt a színváltozatát is.  Állítólag ez a változata nehezebben szaporodik, mint a többi. Ha mégis szerencsével járok, akkor fél év múlva lehet számítani petékre, ha minden jól alakul, növendékekre leghamarabb talán egy év múlva.

A 2013.10.27. Pölten-i börzén bevásároltam Benedicta-ból.

Sajnos csak nagyon fiatal példányokat tudtam venni, azokat is nagyon drágán. (65 euró/db)

Ezt a fajt már két neves magyar tenyésztő is megpróbálta tartani, sajnos ők nem jártak sikerrel. Remélem, nekem több szerencsém lesz.

A békáim fiatal korát és nagyon kis méretét jól szemlélteti néhány kép, amin esti búvóhelyként a terrárium tetején az ajtó rését választotta, ami akkora hely, mint az üveg vastagsága, amiből a terrárium van (3 milliméter).

Ennek a fajnak a tartása, és a tenyésztése nem könnyűnek ígérkezik, amit az a tény is jól mutat, hogy előttem már ketten nem jártak sikerrel.  Most már nekem is több száz ezer forintom belekerült ebbe a fajba. (Sajnos néhány példány a “nagy utazással” járó viszontagságokat nem vészelte át.)   (Tenyészcsapat kialakításáról bővebb információk, itt)

Beszereztem “super blue” színváltozatú auratust!

A beszerzésük sajnos nagyon költséges volt, de kitűnő vonalakból származó gyönyörű békákhoz jutottam.

Az auratusnak ez talán a leglátványosabb és a legbátrabb változata. Egyik legbecsesebb tagja lett a gyűjteményemnek!

Már ebihalaim is vannak!

Remélhetőleg fél év múlva tudok növendékekkel szolgálni. Mivel nagyon jó vonalakból származnak, ritka és nagyon látványos színváltozat, a beszerzésük nagy kockázattal és nagyon magas költségekkel járt. Ha sikerül felesleges szaporulatot produkálnom, akkor az áruk is valószínűleg az az ár körül fog mozogni, amiért én is beszereztem (60,5 euró/db)

Dendrobates auratus “super blue”

Terrarisztika Budapest Börze 2013.09.15.

Az első börze, ahova kiállítóként mentem.