nyílméregbékákhoz szükséges “papírok”

Kapcsolódó cikk: hatósági ellenőrzés (link)

 

A világon a veszélyeztetett fajok kereskedelmét a Washingtoni Egyezmény (CITES) szabályozza.

A nyílméregbéka fajok is CITES szabályozás alá esnek.

A CITES II függelékben szereplő fajok a kihalástól mérsékelten veszélyeztetettek. A vadbefogásuk csak szigorúan szabályozott feltételek mellett, a természetvédelmi hatóság által kiadott engedélyek és kvóták alapján lehetséges. A fogságban született példányok eredetét is igazolni kell.

Az európai unió a CITES szabályozást átvéve saját jogszabályt alkotott “EU tanácsi rendelet”, aminek van A, B, C melléklete. A nyílméregbéka fajok többsége a B mellékletben szerepel, ami a CITES II függeléknek felel meg.  Az EU tagországok ezt a “tanácsi rendeletet” integrálják saját természetvédelmi jogszabályaikba átvéve, esetenként szigorítva rajta..

Természetesen Magyarország is vezet CITES elektronikus nyilvántartást, melyben az ún. bejelentésköteles állatok példányai, és azok tulajdonosai szerepelnek. Bejelentéskötelesnek számítanak az EU tanácsi rendelet A mellékletében szereplő gerincesek, valamint a B mellékletes emlősök, madarak és szárazföldi teknősök. Tahát a B mellékletes nyílméregbékák nem minősülnek bejelentéskötelesnek, egyedi nyilvántartásuk nincs. Ennek ellenére eladáskor a tenyésztőnek vagy kereskedőnek igazolást kell adnia a példányokhoz, mellyel azok származását igazolja. Tenyésztők esetében ez egy tenyésztői igazolás, melyen a tenyésztő adatai, az eladott állat faja, darabszáma, neme (ha ismert) szerepelnek. Egyes országokban a B mellékletes állatok tenyésztői is kapnak ún. tenyésztői számot, Magyarországon ezt ma már inkább csak a bejelentésköteles példányokhoz adnak. A komolyabb nyílméregbéka tenyésztők rendelkeznek tenyésztői számmal, ami lehetővé teszi, hogy az EU valamennyi országában igazolják állataik eredetét.

(Megjegyzendő, hogy pl. Németországban a legtöbb nyílméregbéka faj példányai bejelentéskötelesek, ezért az ottani hatóságok egyedi nyilvántartást vezetnek róluk. Amennyiben Németországban szeretnénk eladni pontosabb igazolást kell kiállítani, melyben a példányok születési dátuma, a szülőállatok adatai is szerepelnek.)

 

Mindenkinek azt javaslom, közvetlenül attól a tenyésztőtől vásároljon, aki a CITES elektronikus nyilvántartásban nyílméregbéka tenyésztőként szerepel. A békákhoz olyan igazolást fog(ok) kiállítani, amin a tenyésztői CITES száma is rajta lesz. Így a béka eredete, a “papírok”, rendben lesznek EU-ban.

Ha valaki EU-n kívülre vinne nyílméregbékát (pl. Svájc), az exportáló és importáló ország CITES Igazgatási Hatóságának előzetes engedélyei is szükségesek.

A jogszerű megszerzést nem csak a CITES hatóság ellenőrzi, hanem ha valaki pl. repülőn vinne magával békát az EU-ban, a reptéren is kérhetik a papírokat, közúti gépjármű ellenőrzésnél is kérhetik a papírokat, vagy szúrópróba szerű EU-n belüli határellenőrzésnél is.

 

Természetesen az állategészségügyi hatóságok előírásait is be kell tartani, itthon, az EU-ban, és mindenhol…

 

A legbiztosabb “neves” tenyésztőtől vásárolni.

 

Ne tartson senki olyan állatot, ami védelem alá esik, ha nincs hozzá megfelelő “papírja”!

 

 

“Mi a CITES ?

Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Célja, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak. A világméretű megállapodásnak ma már 175 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza, illetve esetenként tiltja. A kipusztulás szélén álló fajokkal folytatott nemzetközi kereskedelem szigorúan tilos. Jelenleg közel 800 ilyen fajt sorol fel az egyezmény I. függeléke (pl. elefántok, csimpánzok, gorillák, tigris, jácint arapapagáj és más papagájfajok, tengeri teknősök, egyes kaktuszok, orchideák).
A II. függelékben szereplő fajokat szintén veszélyezteteti a nagymértékű kereskedelem, állományuk azonban ma még nincs kritikus helyzetben. Ilyenek például egyes korallok, bizonyos papagájok és hüllők, NYÍLMÉREGBÉKÁK, melyek korlátozott mennyiségben, ún. CITES engedélyekkel kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt az egzotikus állatok és növények hobbiállatként, illetve dísznövényként való tartása. Az emberek nagy része nem is gondol bele, hogy egy-egy egzotikus kedvenc milyen áron kerül otthonába, hogy végül egy kalitkában vagy terráriumban élhesse le hátralévő életét. A kereskedelembe kerülő állatok és növények többsége a természetből származik, vadon fogják vagy gyűjtik be őket. A befogás, a szállítás és a karanténozás alatt bizonyos állatfajok egyedeinek 70-90%-a is elpusztulhat.”

Forrás: www.cites.hu (link)

 

A tenyésztett állatok tartása a legjobb alternatíva arra, hogy a fajok maximális védelme mellett hódolhasson valaki a hobbijának.

 

A BIZOTTSÁG 750/2013/EU RENDELETE
(2013. július 29.)

Aki nem szeret sokat keresgélni, az 58-59 oldalon találja a nyílméregbékákat. (link) 

 

Már többen kerestek, hogy mástól nem kapott “papírt” a békájához. Nem az én problémám. Én az általam tenyésztett, közvetlenül tőlem vásárolt állatok eredetét igazolhatom. Mástól vásárolt nyílméregbékák eredetét én nem igazolhatom, és nem is fogom igazolni. Az eladót keressétek ezzel a problémával!

A békához adott papírokat nem fogom pótolgatni bemondásra!   -“elhagytam a papírt…”- Vigyáz rá!!!  Ez egy okirat, amivel az állat eredetét igazolni tudod. Én is őrzöm minden általam vásárolt béka eredetigazoló papírját. 

Nagyon nagy a gyűjteményem, mégis megvan minden állat eredetigazolása.

papirok

 

A “papír kérdést” az újdonsült tenyésztők, újdonsült nyílméregbéka kereskedők, úgy oldják meg, vagy nem oldják meg, ahogy akarják.  Ez a cikk nagyon sok támpontot ad. Ki lehet keresni a törvényt, a jogszabályt, rendeletet, a formanyomtatványokat, lehet értelmezni, lehet intézkedni, lehet kérvényezni stb…. nem az én gondom! A segítségem, a cikk amit írtam. Ennél több segítséget nem adhatok.