Nyílméregbéka nemek megállapítása

Nyílméregbéka növendékeknél a nemeket nem lehet megállapítani.

Vannak nyílméregbéka fajok, ahol a kifejlett, vagy majdnem kifejlett egyedeknél lehet következtetni a nemekre.

Ezek a nyílméregbéka fajok : tinctorius, pumillio, …..

Más nyílméregbéka fajoknál a kifejlett egyedek nemét nem lehet megmondani a külső jegyek alapján.

Természetesen lehet tippelni kb 50% annak az esélye, hogy sikerül eltalálni. (pont annyi, mintha pénzfeldobással döntenénk)

A testforma alapján nem lehet megállapítani a nyílméregbékák nemét. Azt lehet megállapítani, mennyire kövér az a nyílméregbéka. A kövérebb békát előszeretettel tippelik nősténynek, a soványabbakat hímnek.  Így minden kövér hímet nősténynek gondolnak, és minden sovány nőstényt hímnek.

10407030_10203918776106037_2947119007920879668_n anorexic

 

Az döbbent meg a legjobban, amikor ezeket még meg is ideologizálják. Azonos körülmények között tartott azonos korú…… és akkor lehet megmondani…

Ilyen nincs!

Még ha azonos petecsomóról van szó, már a kikelés sem fog egy időbe esni. Azonos petecsomóból származó nyílméregbéka ebihalak partra mászása között akár hónapnyi különbségek is vannak. A méretkülönbségekről nem is beszélve.  Testvérek között is jelentős eltérés van a növekedés ütemében. A nyílméregbéka növendékeket csoportosan nevelik a tenyésztők. Minden csoportban lesznek domináns és elnyomott egyedek, már ez is jelentős különbségeket eredményez. Ezeket a méretbeli és dominanciából adódó különbségeket a nyílméregbéka tenyésztők igyekeznek kiegyenlíteni, ezért azonos méretű egyedeket válogatják egy csoportba, na ekkor aztán még jobban összekeverednek a különböző korú egyedek. Ez az átcsoportosítás a még sokszor megtörténik, mire a nyílméregbéka növendékek elérik az “eladható méretet”.

Miről beszél az, aki azonos felnevelés, körülmények,….? És ez alapján, Ő, kikövetkezteti a nemét, ott egy börzén egy dobozban? Egy növendéken ?
Komoly nyílméregbéka tenyésztő nem is fog ilyet tenni. Azt fogja mondani, hogy nem tudja. Ha valaki nagyon erőszakoskodik, akkor azt mondja, hogy csak tippelni tud, és a legjobb tapasztalatai alapján ad egy nagyon bizonytalan tippet.

Az a nyílméregbéka nőstény, amelyik már bizonyítottan petézett.

Az a nyílméregbéka hím, amelyik már brekegett. De ez sem teljesen egyértelmű, mivel vannak fajok, ahol a nőstények is brekegnek (terribilis, stelzneri,….)

A brekegést könnyebb észrevenni, és könnyebb bizonyítottnak tekinteni, mint azt, hogy melyik nyílméregbéka petézett az adott csapatból. Így a hím egyedek beazonosítása sokkal gyakoribb.

Egy csapatban tartott nyílméregbékáknál általában egy domináns hím van, a többi valószínűleg nem fog brekegni. A nem brekegő nem domináns nyílméregbéka hímek sokszor szélsőségesen elhíznak. De ettől nem válnak nősténnyé!

 

A vevők igénye: “OLCSÓ, ÉS PÁRBAN”.

A növendék olcsó (minél fiatalabb annál olcsóbb), de a nemét egyik nyílméregbéka fajnál sem lehet megmondani.

A kifejlett egészséges nyílméregbéka ára duplája, triplája egy növendék árának. Ilyenkor lehet egyes nyílméregbéka fajoknál (tinctorius, pumillio,…) tippelni a nemekre. A legtöbb fajnál ilyenkor sem lehet még megtippelni sem a nemeket.

A beazonosított nemű nyílméregbéka a növendék árának hím esetében legalább háromszorosa, nőstény esetében még ennél is több.

A hímet könnyű beazonosítani, és általában felesleg is van belőle, mivel nyílméregbékák esetében körülbelül azonos számú hím és nőstény születik, a tenyészcsapatok kialakításánál általában több nőstényre, mint hímre van szükség.

Miért árulna valaki kifejlett beazonosított jó nőstényt?

A piac nem fizeti meg azt a fáradozást, amivel jár egy nyílméregbéka kifejlett méretig való felnevelése. Ha valaki felnevelte, akkor annak oka volt. Ha bizonyított nőstény, akkor petézett is. Ha jó, és okkal nevelte fel valaki, akkor miért adná el? Hogy realizálja azt a ráfizetést, amivel a kifejlett korig való felnevelése járt? Vagy azért mert “valami nem stimmel vele”? Ritka eset, hogy egészséges nyílméregbéka nőstény eladó. Új fajnak kell a hely egy gyűjteményben, vagy nagyon sok növendéket nevelt valaki tenyészutánpótlásnak, és a várakozást felülmúlóan sikerült a növendékeket felnevelni. Ezek nagyon ritka esetek, és “jól meg fogják kérni” az ilyen nyílméregbékák árát.

Sajnos a kapzsiság elképesztő méreteket ölt díszállatkereskedelemben, és ez alól a nyílméregbékák sem kivételek. Rengetegszer látok nyílméregbékákat kettesével csomagolva, azt a látszatot keltve, mintha párban lennének. Sajnos itt nem ér véget, van hogy rá is írják, vagy kérdésre azt válaszolják, hogy “pár”. Az alábbi példa legyen tanulság mindenki számára:

 

10402797_741795032540513_6417429698600083531_n
(a fénykép a facebookról származik)

A képen látható nyílméregbékákat valaki egy párnak vásárolta.

A békák nagyon fiatalok.

Ennél a nyílmérergbéka fajnál teljesen kifejlett egyedeknél sem lehet következtetni a nemekre, nem hogy fiatal egyedeknél.

A képen két békát látunk, az egyik súlyos betegségre utaló soványságban szenved, a másik normál kondícióban van, még, mert ha beteg békával van egy dobozban, akkor beteg lesz ő is.

 

A nemek külső jegyek alapján történő beazonosítására nem fogok kitérni, még azoknál a nyílméregbéka fajoknál sem, ahol elvileg lehetséges, ennek jó oka van.

Ha tenyésztőtől vásárol valaki, és beazonosíthatóak a nemek, akkor kár a vásárlónak vizsgálódni, mert a nyílméregbéka tenyésztő meg fogja mondani, és még a dobozra is rá lesz írva.

Ha kereskedőtől vásárol valaki, ne legyenek illúziói, a kereskedő nem fog tudni nemet megállapítani nyílméregbékáknál, de ha gátlástalan, akkor elhitet bármit, amit a vevő hallani szeretne. Nagyon gyakori “kereskedői fogás”, hogy ráírják a dobozra a nemek jelzését, így kelendőbb lesz a “portéka”. Ez egyértelmű hazugság! Ennek ellenére nagyon-nagyon sokan megteszik.

Egyes “tenyésztők”, helyesebben mondva ügyeskedők is ráírják a dobozra a nemeket, illetve “megállapítják” ha erre van igény. Jól tudják ez kelendőbbé teszi az “árujukat”, és ez a cél. Aki ennek bedől, az ne legyen meglepődve, ha későbbiekben ki fog derülni, hogy nem stimmelnek a nemek. 

 

Ha a már meglévő nyílméregbékád nemét szeretnéd meghatározni, akkor figyeld melyik brekeg az hím lesz (kevés kivételtől eltekintve). Figyeld melyik petézik, az nőstény lesz.

Ha teljes bizonyosságot szeretnél, akkor egy terráriumba kettő nyílméregbékát tegyél. 

Ha két nyílméregbéka nőstény van egy terráriumban, akkor is lepetézhetnek. Főleg ha frissen vannak összeeresztve. Csak akkor van bizonyosan hím egy csapatban, ha termékeny petét “készítenek”.

 

Gondolkozzatok el a testforma (kikerekedett has, nagyobb méret…) alapján történő nemek megállapításáról!

1 46114_20111226144100_20111226144100  
dicke-nok-d0000C94499fdc012ce5f FAt-and-thin-women  

Az internet és a világ szinte kifogyhatatlan.

Az alábbi képet a napokban találtam a facebookon. A képen egy pár van, párnak is vették. Egy normál testalkatú hím, és egy nagyon rossz állapotban lévő nőstény.

11095388_10206071422175005_5794510252878873043_o

Mégis, akkor hány nyílméregbékára van szükség, hogy pár legyen?

tenyésztett állatok vásárlása esetén :

béka száma annak a valószínűsége, hogy lesz pár
1 db 0 %
2 db 50 %
3 db 75 %
4 db 88 %
5 db 94 %
6 db 97 %
7 db 98 %
8 db 99 %

A statisztikai valószínűséget igazolva, vagy éppen cáfolva, már sikerült 12 hím egyedet is vásárolni, és csak a 13. lett nőstény. 7-8 nyílméregbéka vásárlásakor nem lett pár, már többször megtörtént….

Vad befogott állatok esetén a nemi arányok szélsőségesen eltorzulnak. A befogott állatok jelentős része hím. Azokat könnyű befogni: elöl vannak, brekegnek…

Vad befogott állatoknál vannak fajok, ahol a nőstények színe jelentéktelenebb (főleg a mantella fajokra jellemző), így lehet, hogy egyáltalán nem is kerül nőstény a csapatba.  Ha a befogott szállítmány átválogatásra kerül, és valaki kiszedi a legjobban kinéző legkövérebb egyedeket, amik valószínűleg a petézés előtt álló nőstények, akkor abban a készletben ,amit ö fog tovább árulni, lehet, hogy kizárólag csak nőstények lesznek…..

 

Írta: Bujdosó Áron

2015.01.27.

 

Kapcsolódó cikk: Nemek jelzése (link)