Nyílméregbéka hangja

Sokak azért nem mernek belefogni a nyílméregbéka tartásba, mert attól félnek, hogy túl hangos lesz, és így “nem való a lakásba”.

Minden nyílméregbéka fajnál a hím brekegéssel csalogatja a nőstényt. Mivel a nyílméregbékák nappali állatok, az aktív életük, így a brekegésük is nappalra esik. Egészen pontosan a reggeli és a szürkületi órákban a legaktívabb a brekegésük. Éjszaka a nyílméregbékák alszanak.

A nyílméregbékák brekegése fajonként eltérő. Vannak nagyon halkan brekegők, és vannak nagyon hangosan brekegők.

A halkan brekegők annyira halkak, hogy sokan azt hiszik, nincs is hím a csapatban, mert sosem hallják őket brekegni.

A hangosan brekegő nyílméregbékák  hangja nagyon különbözik a hazai békákétól, inkább madárcsicsergésre emlékeztet.

Vannak akiknek a hangja halk, de könnyen észrevehető, tücsök ciripelésre emlékeztető.

Vannak gyakran brekegő nyílméregbéka fajok, és vannak ritkán brekegők. Vannak, amiknek a szaporodási időszaka, így a brekegése is az évnek csak egy bizonyos időszakában van, és vannak egész évben aktív fajok.

Körülbelül 250 nyílméregbéka faj ismert idáig, egyes fajoknál színváltozatonként is némileg eltérő a brekegés. Természetesen nem lehet éles határok közé bekategorizálni a fajokat , hogy ez gyakran, vagy ritkán brekeg, ez halk, vagy hangos, rengeteg köztes is van.

Ha valaki a leendő nyílméregbékái hangja miatt aggódik keressen meg, segítek az általa választani kívánt nyílméregbéka hangjának pontos meghatározásában.

Elérhetőségem a “kapcsolat” menüpont alatt megtaláljátok.

Ha sikerül újabb, és újabb brekegéseket levideóznom, azokat ide feltöltöm:

Írta: Bujdosó Áron

2014.04.10.

Villanyoltás után néhány perccel sikerült rögzítenem Ameerega cainarachi hangját. Sajnos a béka nem látszik. Biztos lesz még alkalmam jobb felvételt készíteni, addig ezt hallgassátok.

2014.04.20.

Sikerült egy olyan videó is, amin látszik a béka.

2014.04.21.

Az egyik legcsendesebb és legritkábban brekegő béka hangját is sikerült felvennem.  (Arany fakúszó béka – Dendrobates auratus)

2014.04.25.
Sajnos nem túl jó minőségűre sikerült a felvétel. A béka a boltív alatt brekeg.

2014.12.30.