Nyílméregbékák etetéseA nyílméregbékákat alapvetően muslicával kell etetni!  Az egyéb táplálékállatokat nem lehet elegendő mennyiségben előállítani.

Ha csak néhány békád van és nem akarsz muslinca tenyésztéssel bajlódni, akkor állatkereskedésekben megvásárolhatod. Sajnos kevés állatkereskedésben lehet rendszeresen kapni muslicát, de napos tücsköt szinte mindegyikben be lehet szerezni. A nyílméregbékák napos tücskön is kitűnően elélnek.

Minden békát úgy kell etetni, hogy mindig legyen egy kis pocakja, akkor érzi jól magát. Muslica darabszámot nem tudok meghatározni. Addig kell etetni, amíg nem lesznek pocakosak a békák.

Én nagyon bőven etetek. Nálam etetés után 24 órával is legalább 50 túlélő muslica van még egy 45*45*60 terráriumban.

Kicsit kézzelfoghatóbban. Ha megy a muslica készítés, és minden héten békánként csinálunk egy fél literes pohárnyi tenyészetet, akkor lesz elég étele a békáinknak. Mivel a muslicák kifejlődésének 3-4 hét az ideje 3-4 stádiumú muslicatenyészeteink lesznek. Például ha van 5 békánk, akkor lesz 5 tenyészet, ami azon a héten kel ki, lesz még 5 tenyészet, ami jövő héten kel ki, lesz 5 ami a jövő hét utáni héten kel ki, és lesz 5 amit pont most csináltunk, és 3-4 hét múlva kezd kelni.  Tehát 5 békához ha van összesen 15-20 tenyészetünk akkor biztos nem lesz gond. Ha bomba jól megy a muslica tenyésztés, akkor akár harmad annyi tenyészet is elegendő. Én a zöldségesek által kidobott vékony falú műanyag szőlős rekeszekben tartom a muslicás poharakat, egy rekeszben 15 pohár elfér. Ha jó a „recept”, akkor a muslicákat lehet bárhol tartani, mert szagtalanok.  Ha viszont rossz a recept, akkor a lakásban lehet „kocsma” szag, kelt tészta szag, vagy hányás szag ez utóbbi esetben nem lesz muslicánk, mert megrohadt a tenyészetünk. A keletkező szagokért főképpen az élesztők felelősek.

Én az eleségállatokat mindig vitaminporozom. Amit lehet állatkereskedésekben kapni hüllőknek, kétéltűeknek. Nincs rossz tapasztalatom. Mindig más fajtát szoktam venni a változatosság kedvéjért.

A nyílméregbékák mindenféle eleségállatot megesznek, ami elég kicsi, és mozog: ugróvillást, hangyát, muslicát, kicsi tücsköt, kicsi csótányt…..

Ami eleségállatot beadunk a nyílméregbékáinknak, azok az állatok előbb-utóbb a lakásban is meg fognak jelenni, sőt meg is fognak nőni! Szóval ha egyszer tücsköt viszel be a lakásba, akkor csak idő kérdése, hogy kiszabaduljon, megnőjön, és este ciripeljen.

terráriumban megnőtt tücsök

terráriumban megnőtt tücsök

Ha kicsi csótány etetsz, akkor pár hét múlva a fürdőszobádban fogsz szembetalálkozni az egyikükkel, de akkorra már olyan nagy lesz mint egy levesestányér. Én ugróvillással, levéltetűvel és muslicával etetek, ezek békés kis állatok, ha mégis kiszabadulnak, akkor egy-két nap alatt el is pusztulnak és addig sem zaklatják túlságosan a család többi tagjának a nyugalmát.

Muslica (röpképtelen) (tovább a cikkhez)