Nyílméregbéka, mérgezés!

A nyílméregbékákat terráriumi körülmények között mérgezésnek tehetjük, tesszük ki, amibe gyakran bele is pusztulnak.

Kis kedvenceinket meg lehet mérgezni:

– ablaktisztító szerekkel

– akvárium ragasztóval

– háttér festékkel

– háttér anyagának kioldódásával

– növénytáppal

– növényvédőszerrel

– toxinokkal

 

Ablaktisztító szerekkel 

Nyilván a terrárium üvegét időnként meg kell tisztítani, de ha ezt vegyszerekkel tesszük, azzal könnyen mérgezést okozhatunk a békáknak. Ha ecettel tisztítjuk, akkor már az ecet gőze olyan maró hatást fejt ki a békák bőrére, hogy azonnal hánykolódni kezdenek. Én a terráriumok üvegét sima vízzel, műanyag dörzsis szivaccsal, és papírtörlővel tisztítom.

Akvárium ragasztóval

Ha a terrárium nagyon új, még érezni a ragasztásához használt szilikon ecetsavas szagát, akkor ne tegyünk bele békát, mert mérgezésben el fog pusztulni. Ugyancsak pusztulásra lehet számítani utólagos ragasztgatások alkalmával.

Háttér festékkel

A legtöbben szeretik, ha nem csak a békák, hanem a terrárium berendezései is szép színesek, vagy legalább a természet színeit utánozzák. Vannak mindenféle “csodafestékek”, meg akvarista trükkök, de én nem javaslom egyiket sem. Lehet, hogy jó a módszer, és nem történik semmi, de az is lehet, hogy mégsem jó, vagy nincs türelmünk kivárni a megfelelő kötési időt, és már meg is mérgeztük a békáinkat. Én azt javaslom, elégedjünk meg a tárgyak eredeti színével, és bízzuk a természetre, hogy tegye a dolgát. Lehet, hogy nem azonnal, de ha van türelmünk kivárni és jó a terrárium, akkor a növényzet, az algák, mohák eluralják az egész terráriumot, méghozzá olyan szépen, amit festéssel alig ha lehet utánozni.

Háttér anyagának kioldódásával

A terrarisztika, akvarisztika igen gazdag ötlettárral rendelkezik háttérkészítés terén. Ha olyan anyagot használunk, amiből a későbbiekben kioldódhat valami, akkor abból baj lesz. Nem szeretném egyik háttér készítés módszerét sem bírálni. Mindenki maga döntse el, biztos-e a módszer, amit használni fog.  Én legbiztonságosabb háttérkészítésnek a kötőanyagmentes parafát ajánlom, szilikon ragasztóval rögzítve, természetesen jócskán megvárva a szilikon kötési és kipárolgási idejét.

Növénytáppal

Egy jól működő terráriumban a természetes anyagok bőséges tápanyagot nyújtanak a növényeknek (lebomló rovartetemek, lebomló béka ürülékek). Szerintem a növények külön tápozása felesleges és veszélyes. Ha a növény, amit beültetünk ültetés előtt alaposan meg volt tápszerezve, akkor az is mérgezést okozhat. (Frissen vásárol gyönyörű növény, alaposan táp-oldatozva …) A növényekkel bevitt talaj is tartalmazhat nagy mennyiségű növényeknek hasznos, de a békáknak már mérgező mennyiségű tápanyagokat, műtrágyát.

Növényvédőszerrel

Ez a frissen vásárolt és beültetett növényeknél jelentkező probléma. Lehet, hogy nem is tudjuk, és az eladó sem tudja, de az a növény, amit megvásároltunk alaposan le lehet permetezve, rovarölővel, gombaölővel, és még tapadószerrel is, ami megakadályozza, hogy ezek a permetszerek könnyen lemosódjanak a növények felületéről.  Ha ilyen növényt ültetünk be, akkor abból “baj lesz”. Azt javaslom a frissen vásárolt növényt ne ültessük be azonnal, hanem alaposan mossuk le a felületét, és hetekig tartsuk a szobában, beültetés előtt.

Toxinokkal

Az elpusztult növények, vagy a rothadó talaj, (dekoráció, moha, falevél, élelemmaradékok, stb) bomlása közben felszabaduló mérgező toxinok is végezhetnek a békákkal.

A sok bomló, rothadó anyag intenzív bomlása során nagy menyiségben mérgező toxinok szabadulnak fel, amik a nyílméregbékák pusztulását okozhatják.

 

Írta: Bujdosó Áron

2014.01.04.

Ha beteg a békád fordulj állatorvoshoz! (link)

 

A mérgezés jellemző tünetei:

Idegrendszeri tünetek:

– mozgáskoordináció bizonytalansága

– izomgörcsök (link)

Májelégtelenség:

– végtagok felpuffadása

– béka felpuffadása

Veseelégtelenség:

– víz-ion háztartás felborulása : -száraz bőr, -ionegyensúly felborulása miatt izomgörcsök

Immunrendszer gyengülése:

– tartós kismértékű mérgezés esetén az immunrendszer gyengülése miatt másodlagos betegségek ( fertőzések) alakulnak ki

 

2015.10.27.