Nyílméregbéka betegségek

A nyílméregbéka betegségeknek két nagy csoportját tudnám megkülönböztetni.

1- behurcolt betegségek

2- tartási hibából eredő betegségek

 

(1 )Behurcolt betegségek

Szerintem a nyílméregbéka betegségek kb. 2%-a e miatt történik.

Ezeket mint a nevük is mutatja “behurcolással” lehet elkapni. A behurcolást elkövethetjük :

– új békával

– új növénnyel

– új talajjal

– és bármi más új dologgal amit beviszünk a terráriumba, akár a koszos kezünkkel is.

 

Új béka vásárlása esetén 2-3 hét karanténozással (az új békát a többiektől elkülönítve tartva), elkerülhető a betegség behurcolása. Nyilván ha ez idő alatt betegnek mutatkozik, akkor elkerülhetjük a békáink megfertőzését.

Új nővénnyel, is bevihetünk betegségeket. Ez általában a talajban, vagy a növény felületén megtapadva fordul elő. Én minden új növényt alaposan lemosok, és a talajt is kimosom a gyökerei közül, ezzel nagyban lecsökkentem a behurcolás veszélyét.

Új talajjal is elővigyázatosan kell eljárni, nem árt alaposan átmosni. Ha valaki biztosra akar menni, akkor sütőben lehet fertőtleníteni, 150-200 c’-on elpusztul minden kórokozó. A mikrohullámú sütő alkalmatlan “sterilizálásra” mivel a mikrohullámok nem járják át elég alaposan a tárgyakat.

Bármi más dologgal is bevihetünk fertőzést, ezért ha lehet mindig a lehető legnagyobb körültekintéssel járjuk el, így megelőzhető nyílméregbékáink megbetegedése.

 

(2) Tartási hibából eredő betegségek

Szerintem a nyílméregbéka betegségek kb. 98%-a  e miatt történik.

A nyílméregbékák a természetben egy komplett kiegyensúlyozott trópusi ökoszisztémában élnek. Ezt kell nekünk terráriumi körülmények között modellezni ahhoz, hogy kis kedvenceink jól érezzék magukat. Minél jobban sikerül, annál jobban fogják a nyílméregbékáink érezni magukat, annál érzékenyebb fajokat leszünk képesek tartani. Ha valaki drága-ritka-különleges nyílméregbéka fajt vásárol, akkor arra számíthat, hogy nagyon igényes lesz ezekre a körülményekre. Általában azért olyan drága, mert nehéz tartani, nehéz szaporítani, nem pedig azért mert valaki nagyot tud rajta nyerészkedni. Ennek az ellenkezője is igaz szokott lenni, ha valamelyik nyílméregbéka olcsóbb, akkor azt vagy könnyű tartani, vagy nagyon nagy számú utód nyerhető tőle. Ennek azért érdemes utánanézni mielőtt valaki vásárol, hogy egy nagyon szapora, de nehezebben tarthatót, vagy egy könnyen tartható fajt vásárol-e.

Így senkit ne érjen meglepetés, hogyha pont a legdrágább békája fog megbetegedni. Az ok elég nyilvánvaló, az a legérzékenyebb a tartási körülményekre, és a terráriumunk az ő fokozott igényeinek már nem megfelelő.

A nyílméregbéka betegségek elég sokfélék. Szinte kivétel nélkül pusztulással végződnek. A betegségek oka lehet  baktérium, gomba, vírus,  parazita, vagy méreganyagok olyan mértékű felszaporodása, amit a nyílméregbékánk már nem képes elviselni. Ezenkívül ide sorolnám a nem megfelelő hőmérsékletből eredő immunrendszer gyengülést, a vitamin és ásványi anyag ellátottság hibáit is.

A fent leírtakból egyértelműen következik, hogy nem a betegségek kezelgetésére, hanem a tartási hibák kiküszöbölésére kell helyezni a hangsúlyt.

A betegségek kezelhetők. Gyógyszerekkel ki lehet kezelni egy-egy békát, de ha a körülményeket nem változtatjuk meg, akkor újból-újból-újból beteg lesz.

A kezelésekről, a gyógyszerekről, a dózisokról, az adagolásokról nincs nyilvános adat. Tudtommal közintézmények, közpénzekből, közérdekből nem végeztek ilyen jellegű kísérleteket és kutatásokat amit publikáltak volna. Nyilván vannak ilyen kutatások és kísérletek is. Magam is kidolgoztam néhány gyakrabban fellépő betegség kezelésének lehetséges módját. Egy betegség kezelésére egy-egy ilyen kutatás, és kísérletsorozat költsége 700 000 forintnál kezdődik …  és az eredménye némi piaci előnyhöz juttatja azt, aki eme tudás birtokában van. (különben nem vesződött volna a kiderítésével) Ha bárki úgy érzi, hogy osztozni szeretne a kísérleteim költségén plusz a piaci előny elmaradását kompenzálná, akkor nagyon szívesen állok a rendelkezésére. Az a véleményem egy tartási hibát nem gyógyszeres kezeléssel kell “elfedni” hanem meg kell szüntetni azt a hibát ami az adott betegséget kiváltja. Természetesen mindenki hibázik, egy kezelés arra lehet lehetőség, hogy egy véletlen figyelmetlenségünkből vagy hibánkból megbetegedett nagyértékű tenyészállatot megmenthessünk a biztos pusztulástól.

Mindenkinek azt ajánlanám a “terrarisztikai képességének” megfelelő igényű nyílméregbékát tartson, akkor nem lesznek betegek a békái. Ne pedig bűnbakokat keresgéljen az esetleges sikertelenségére. Ha beteg a nyílméregbéka, annak két oka lehet, figyelmetlenül behurcoltál valamit, vagy nem jól tartod. Odafigyeléssel, szakértelemmel elkerülhetők, megelőzhetők a betegségek.

 

Írta: Bujdosó Áron

2013

 

Betegségek:

 

Gyufaláb (tovább a cikkhez)

Talpfekély (tovább a cikkhez)

Ebihal szájpenész (tovább a cikkhez)

Puffadás (tovább a cikkhez)

Kloáka előreesés (tovább a cikkhez)

“Eltűnés” (tovább a cikkhez)

Seb az orron (tovább a cikkhez)

Megmerevedés (tovább a cikkhez)

A nyílméregbéka betegségekkel kapcsolatos kérdésekre kizárólag akkor válaszolok, ha a probléma megoldásához vezető kutatási költségeimhez jelentősen hozzájárulsz. Ha az anyagi hozzájárulás gondot jelent, akkor a kérdésedet itt tedd fel: (link)

 

Ha beteg a békád fordulj állatorvoshoz! (link)