nyílméregbéka szállítás

Előfordul, hogy a nem megfelelő szállítás felel a nyílméregbékák pusztulásáért.

Ezzel a cikkel szeretnék segíteni a helyes szállításban. 

 

Szállítás feltételei:

 • hőmérséklet
 • nedvesség
 • szellőzés
 • időtartam
 • egészség
 • szállítódoboz, szállítótáska
 • hülyeségek elkerülése

 

Hőmérséklet

A nyílméregbékákat optimálisan az élőhelyre jellemző éjszakai hőmérsékleten ajánlatos szállítani.

Nagy általánosságban ez 22-23 c’. A 21 c’ , 25 c’ -ot még megfelelő szállítási hőmérsékletnek lehet tekinteni. Kis ideig (max. fél óra) legszélső értéknek 16 c’, 29 c’-ot mondanám. A hegyi fajoknál szállítás közben 25 c’ fölé nem ajánlatos menni. A hőmérséklet gyors ingadozását el kell kerülni!  Fontos a szállítás alatt folyamatosan kontrollálni, ezt ajánlatos úgy, hogy közben ne nyissuk ki a szállítódobozt, szállítótáskát. Erre a terrarisztikában vagy akvarisztikában használatos vezetékes szenzoros hőmérők megfelelőek, de a háztartásban használatos rádiós külső egységgel rendelkező hőmérők a legkényelmesebbek. 

41b4fkuKlLL._SY355_ vezetek-nelkueli-digitalis-kuelso-belso-homero-oraval

A szállító táskába be kell vezetni a hőmérő érzékelő egységét, illetve a hőmérő külső egységét kell a szállítótáskába tenni. A kijelzőnek értelemszerűen a külső részre kell kerülni, így a táska kinyitása nélkül lehet leolvasni a bent lévő hőmérsékletet. A rádiós külső egységgel rendelkező hőmérő a legkényelmesebb, mert ott a külső egység vezeték nélkül akár több tíz méteres távolságról is leolvasható. 

 

Nedvesség

Általában ezzel nem szokott gond lenni, mert a békákat legtöbbször nedves aljzatú dobozkába csomagolják. (nedves vatta, -papírtörlő, -moha,-növények)

Sajnos láttam már olyat, hogy minden nedvesítés nélkül volt béka becsomagolva. De ezt a hiányosságot könnyen lehet pótolni. 

 

Szellőzés

Általában ezzel nem szokott gond lenni, a békákat olyan dobozkába szokták csomagolni, aminek vannak lyukak az oldalán, vagy a tetején. Néha ezek a lyukak hiányoznak, de ezeket is könnyen lehet pótolni.  

 

Időtartam

Ez is egy nagyon fontos szállítási szempont. A nyílméregbékák nem szeretnek utazni, nem szeretnek a szállítódobozban sokáig lenni. Optimálisan 24-48 óra az amit könnyen elviselnek. Szélsőséges esetben akár 4-5 napot is kibírnak komolyabb egészségromlás nélkül. Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy az is számít, milyen körülmények között telik el ez az időtartam. Ha világosban (kiállítási asztalon), magas hőmérsékleten (26 c’+) akkor a béka könnyebben kimerül, az ilyen körülmények között eltelt idő duplán, triplán számít. Ideális esetben sötétben, éjszakai hőmérsékleten a lehető legkevesebb rázkódással kell a nyílméregbékákat szállítani. 

Ne lepődjön meg senki, ha a világ másik feléről szállít (szállíttat) nyílméregbékát, akkor az nagyon rossz, vagy elpusztult állapotban fog megérkezni. Tipikus eset hammi börzéről való szállítás: a börze szombaton van; legalább egy nappal a börze előtt becsomagolják az állatot; messziről való börzére szállítás esetén még egy nappal hamarább becsomagolják, mert egy nap maga az is, hogy a börzére odaérjen (pl. csütörtök délután becsomagolják, pénteken utaznak, szombaton börze); Szombaton kint van a börze asztalán az állat; szombat este indulnak Magyarországra; legjobb esetben is vasárnap érkeznek meg. Ha valaki mással hozatta az állatot, akkor lehet, hogy csak hétfőn tudja átvenni. Szóval, akkor általános esetben csütörtök-péntek-szombat-vasárnap-hétfőn utazott az béka. Ennyi utazás ideális körülmények között is megterhelő egy nyílméregbékának. Ha valaki nem tudja az ideális körülményeket biztosítani, akkor nagy veszteség lesz a szállítás közben, után. Igen, utána, mert a szállítás közben legyengült állat immunrendszere is legyengül, így a környezetben lévő normális mikróflóra is meg fogja betegíteni. 

 

Egészség

Azt hiszem, ez az a pont, amit nem kell külön magyarázni. Ha beteg vagy legyengült békát még szállítasz is, akkor ne számíts semmi jóra.

De a fordítottja is ugyanolyan igaz! Ha a legegészségesebb, legfittebb békát rosszul szállítod, akkor el fog pusztulni. 

 

Szállítódoboz, szállítótáska

A szállítódoboz az amiben maga az állat van. A szállítótáska az amibe a szállítódobozokat belepakoljuk. 

 

A békák jellemzően megfelelő szállítódobozban vannak kiállítva. Arra kell figyelni, hogy a teteje jól záródjon. Ha a legkisebb kétségünk is van a tető záródásával kapcsolatban, akkor érdemes lecelluxozni. Természetesen azt ellenőrizni kell, hogy van-e lyuk a dobozon, és elég nedves-e az alatta lévő talaj. A szállítódoboz mérete majdnem, hogy irreleváns. A dobozka nem arra szolgál, hogy a béka jól érezze magát, hanem arra, hogy sérülés nélkül utazhasson. A túl nagy dobozban utazás közben tud hánykolódni. A túl kicsi dobozban egyes fajok bestresszelhetnek. Ezt könnyen el lehet kerülni úgy, hogy sötétbe tesszük az állatokat, lehetőleg éjszakára jellemző hőmérsékletre, ekkor meg fognak nyugodni. 

 

A szállítótáskával kapcsolatban gyakoriak a hibák. Jellemzően túl sokat gondolunk a szállítótáska képességeiről. Sokan azt hiszik, ha jól szigetel, akkor állandó a benne lévő hőmérséklet. Ez tévedés! Rengeteg állat fizet ezért a tévedésért az életével! A legjobban szigetelt táskában lévő levegő is átveszi a külső hőmérsékletet. Ha jól szigetelt a táska, akkor lassabban. Egy jól szigetelő táska esetén, ha a külső és a belső hőmérséklet között 10-15 c’ különbség van, akkor jellemzően 10 percenként 0,5 c’ kiegyenlítődés is megfigyelhető. A szállítótáskába egy nagy tömegű hőstabil egységet kell betenni, ez az, ami képes lesz a kívánt hőmérsékletre visszahűteni, illetve visszamelegíteni a szállítótáskában lévő levegőt. Nem kell itt bonyolult dolgokra gondolni, egy megfelelő hőmérsékletű vízzel feltöltött pet palack is megteszi. Ha hideg van, akkor 5-10 c’-kal melegebb vízzel kell megtölteni, ha meleg van, akkor 5-10 c’-kal hidegebbel kell megtölteni.  Itt is gyakoriak a tévedések! Ha forró vízzel töltjük meg, akkor a palack közelében lévő békáknak nagyon melegük lesz, el is pusztulhatnak. A fordítottja is jellemző hiba, ha jeges palackot teszünk be, akkor akár meg is fagyhatnak azok a békák akik a közvetlen közelében vannak. Nagyon jól szigetelő táskában, palackokkal is, néhány óra alatt teljesen átveszi a külső hőmérsékletet a szállító táska. Ezt megelőzvén megfelelő hőmérsékletű friss palackot kell betenni. Hosszú utazásnál sem jelent gyakorlati problémát a megfelelő hőmérsékletű palackok beszerzése. Benzinkutaknál kapható hideg víz, üdítő, meleg tea, a mellékhelységben is lehet hideg-meleg vizet venni. Vagy akár kérni is lehet a személyzettől, hogy töltsék meg hideg-meleg vízzel a palackot. 2-3 óránkénti palack frissítéssel nagyon meleg, illetve nagyon hideg időben is lehet jól szállítani a nyílméregbékákat. A szállító táska jellemzően hűtőtáska vagy hungarocelldoboz. A táskát nem kell nyitogatni feleslegesen, a benne lévő levegő elég a nyílméregbékáknak, nem fulladnak meg 6-8 óra alatt sem. 10-12 órát meghaladó szállításnál kell gondoskodni friss levegőről. 

 

Hülyeségek

 • Nem mérjük a hőmérsékletet. Vagy ha mérjük is, nem nézzük meg. 
 • Nincsen lyuk a szállítódobozon.
 • Kiszárad a szállítódoboz.
 • A világ másik feléről vásárolunk nyílméregbékát (túl sok utazás).
 • Nem korrigáljuk a szállítótáskában a hőmérsékletet.
 • Beteg, gyenge vagy túl fiatal állatot vásárlunk.

És egy két “gyöngyszemmel” fejezném be:

 • A kocsiban hagyjuk az állatokat, amire rátűz a nap, és elmegyünk ebédelni. (Hiába a palack a táskában, ha 60c’-os napsugárzás tűz a dobozra, akkor akár 20 percen belül is megöljük a nyílméregbékákat.)
 • A börzéről hazafele kinyitogatjuk a szállítótáskát, és nézegetjük a békákat utcán, villamoson, parkolóban… (Hirtelen hőmérsékletváltozás, hirtelen fényváltozás, a szállítótáska elveszti az ideális hőmérsékletét, az állatot rázkódásnak tesszük ki.)
 • Szállítótáska nélkül szállítjuk az állatot. (Kabát alatt, nejlonzacskót lóbálva, stb.)
 • Még napokat tölt az állat a szállítódobozban, mert építgetjük a terráriumot. 
 • Más állattal szállítjuk egy szállítótáskában a nyílméregbékákat, és nem vesszük azt figyelembe, hogy a másik állat esetleg hőt termel, vagy elhasználja a levegőt. 
 • stb.     Az emberi hülyeség végtelen 🙂 

 

Írta: Bujdosó Áron

2017.04.30.

 

Felvetődött, hogy VONATON utazás esetén nem lehet megoldani a hideg-meleg vizes palackok cserélgetését a szállítótáskában.

Erre több megoldás is van:

 • Olyan vonatot kell választani az utazásra, ami légkondicionált. Ebben az esetben az utastérben a hőmérséklet mindig “normál szobahőmérséklet” lesz, ami megfelelő a nyílméregbékáknak. 
 • Kell egy plusz hűtőtáskát is vinni magunkkal, amiben nem az állatok vannak hanem az a víz, amivel ki tudjuk cserélni a felmelegedett, illetve lehűlt palackot ha kell a szállítótáskában. Értelemszerűen a vizes hűtőtáskában a csere palack túlfűtött, illetve túlhűtöttnek kell lennie, így amikor a csere szükségessé válik, pont akkor lesz megfelelő a hőmérséklete. 
 • Vannak melegítő egységek “hot pack” néven, amik a bennük zajló kémiai reakciók útján hosszú időn keresztül aktívan hőt termelnek. Ilyenekkel meg lehet akadályozni a szállítótáska lehűlését. (Hűtő verziójukról nem tudok.)
 • Büfékocsis vonatot kell választani, ahol lehet hideg-meleg üdítőt venni.
 • Inkubátorban kell szállítani. Ezek az inkubátorok úgy lettek kitalálva, hogy szállítás közben is tudjanak üzemelni, ha van áramforrás. Jellemzően 12 voltról (autóban) és 230 voltról is működtethetők. A magyar vasutakon már csak elvétve van olyan vonatkocsi, ahol ne lenne 230 voltos konnektor. Ha kétséges, akkor az utastájékoztató pultnál meg kell kérdezni jegyvásárlás előtt.
inkubátor

 

Az a tapasztalatom, ezek az inkubátorok sem mindenhatóak. A külső hőmérséklethez képest 12-15 c’-kal tudnak melegebbet csinálni, illetve 8-10 c’-kal tudnak hidegebbet csinálni. 

2017.05.05.