nyílméregbéka ár

Az árak alakulásában több tényező is szerepet játszik:

– A békák árának és méretének viszonya

– Kiktől kerülnek ki az eladó nyílméregbékák?

– A nyílméregbékák árának fajonkénti, színváltozatonkénti eltérései

 

A békák árának és méretének viszonya

 

– frissen átalakult

– nagyon fiatal növendék

– közepes méretű növendék

– nagy, szinte kifejlett növendék

– fiatal teljesen kifejlett

– idősebb teljesen kifejlett

 

Frissen átalakult

Ez a legolcsóbb, legkisebb, valószínűleg a legaranyosabb is. Az ilyen nyílméregbéka megvásárlása biztos veszteség, valószínűleg már a hazaszállítást sem éli meg!

Az országban csak néhány tenyésztő rendelkezik olyan “képességekkel” hogy ilyen nyílméregbékát megvásárlás után hazaszállítsa, és otthon fel tudja nevelni.

Sajnos vannak börzék, ahol lehet ilyen nyílméregbékákat kapni.

 

Nagyon fiatal növendék

Ez is nagyon kicsi, nagyon aranyos, ez is olcsó. Nem sokkal jobbak a megvásárlás után várható következmények. Általában 2-3 héten belül elpusztul a 70%-k. Ezek még olyan kicsik, hogy nem vadásznak elég aktívan, van, hogy olyan kicsik, hogy nem képesek megenni a hangyaméretű tücsköt, vagy a nagy muslincát.  Éhen halnak…. Ha mégis valahogy életben maradnak, valószínűleg egy gyakorlatlan nyílméregbékatartónál nem lesz belőlük egészséges felnőtt béka.

A kereskedők, a szaporítok már ezt a méretet is “piacra dobják”. Minden vevőnek azt mondják, amit hallani akar: ” ez már elég nagy, elég idős, mindent megeszik, nem lesz vele gond…”

Sajnos a komoly gyűjtők is kénytelenek ezzel a mérettel kijönni, mert ezt keresik… 🙁

 

Közepes méretű növendék

Ez már drágább. Egy “buszjegy, vagy egy pizza árával drágább”, és ez számít! Sajnos a vásárlók többségének ez számít. Nem olyan nyílméregbékát szeretnének venni, amivel “sikeres” lesz a hobbijuk, hanem olyat, ami “OLCSÓ”, és “JÓ ÜZLET”. Ezért ezt a méretet már az árkülönbség miatt nem nagyon keresik.

Azt javaslom mindenki legalább ezt a méretet vásárolja!

 

Nagy, szinte kifejlett növendék

Nyilván ez még drágább, mint az előző. Egy kezdő nyílméregbéka tartónak ez a leginkább javasolható méret.

Vásárlás szempontjából ennél a méretnél a már nagyon jó az “ár érték arány”.

Az ilyen méretre felnevelt nyílméregbéka viszonylag ritka. Nem ezt keresi a “piac”, és megfizetni sem hajlandó senki a gondos felnevelést. Akkora összegért szeretnék megvásárolni, mint egy “nagyon fiatal növendéket”.

 

Fiatal teljesen kifejlett

Ez a legérdemesebb megvásárolni!

Nagyon ritka, hogy ez a korcsoport kapható. Az ok egyértelmű. Az ekkorára gondosan felnevelt nyílméregbéka már nagyon nagy veszteség a tenyésztőnek. A “piac” a töredékét sem fizeti a valós értékének.

Egyetlen ok lehet, hogy ilyen nyílméregbéka kijut a piacra. Egy tenyésztő nagy létszámú csapatot nevel saját tenyészállat utánpótlásnak, és a felesleget értékesíti.

 

Idősebb teljesen kifejlett

Ilyen nyílméregbékát nem szabad megvásárolni!

Az ilyen nyílméregbékabéka SELEJT!

Tenyésztő csak akkor ad el idősebb kifejlett nyílméregbékát, ha kiöregedett, vagy valami más gond van vele. Esetleg új faj kerül a helyére, azért árulja, ilyenkor még jó is lehet, de ez a legritkább.

Idősebb nyílméregbéka származhat még “hobbi befejezésből”. Sajnos ez is selejt. Hobbi abbahagyásánál először a vitaminozást kezdik hanyagolni, aztán az etetést, aztán jutnak arra a döntésre, hogy “el kéne adni”. Következésképpen, ez a nyílméregbéka vitaminhiányos, és alultáplált lesz …

Én még nem találkoztam olyan eladóval, aki bevallotta volna ezt a folyamatot, ami végül a nyílméregbéka eladásáig vezetett. “végig vitaminozott, szép kövér…, megéri….”

 

Kiktől kerülnek ki az eladó nyílméregbékák?

 

– nagy gyűjtőktől

– néhány terráriumos békakedvelőktől

– haszonleső szerencsevadászoktól

– kereskedő (esetleg import)

 

Nagy gyűjtők

A nagy gyűjtők a gyűjtőszenvedélyük miatt tartják a nyílméregbékákat. Ha lehetne minden békát megtartanának maguknak, de mivel ez helyhiány miatt lehetetlen, kénytelenek  a keletkezett szaporulat egy részét áruba bocsájtani, vagy elcsereberélni más gyűjtőkkel, hogy új vonalakat szerezhessenek be a meglévő fajaik vérfrissítésére, vagy új fajokkal gazdagítsák gyűjteményüket. Egy nagy gyűjtemény fenntartása sajnos nagyon nagy költségekkel jár! Hatalmas villanyszámla, és egy egy sikeresen szaporodó faj mögött ott van sok olyan faj, ami nem szaporodik sikeresen, sőt sok olyan faj is, aminek a tartásával próbálkozik a gyűjtő, de még a tartása is sikertelen.  Csak egyetlen lehetőség van a nagy költségek csökkentésére, a szaporulatot értékesíteni. Így az általuk árult nyílméregbékák a sikertelen fajok költségeit is magukon viselik. Valószínűleg nekik lesz a legtöbb eladó nyílméregbékája, a legnagyobb választékban így az árakat próbálják mérsékelni. Minden nyílméregbékához tudnak megfelelő papírokat adni. A legjobb állapotban árulják a békákat. Az általuk kínált nyílméregbékák a legjobb vonalakból, és a legjobban felneveltek, így az “ár érték arány” náluk a legjobb.

Néhány terráriumos békakedvelőktől

Nekik gyakorlatilag mindegy a nyílméregbékák ára. Azért adják el, mert nincs több helyük. A békákhoz nem lesznek megfelelő papírok, a felnevelésük “minősége” bizonytalan. Ha valaki azt hiszi, hogy egy ilyen nyílméregbéka minőségben hasonló lesz egy nagy gyűjtő által felnevelthez, akkor könnyen érheti csalódás.

Haszonleső szerencsevadászoktól (“ügyeskedő”, kereskedő)

Ők csak azért tartanak nyílméregbékákat, mert pénzt akarnak “kiügyeskedni”. Csak könnyen szaporítható fajokat tartanak, “igénytelenül” nevelik fel őket…. de olcsón fognak árulni, hogy eladják, amit csináltak. Általában nagyon ” jó a szöveg”, komoly tenyésztő látszatát kelthetik. Arról lehet felismerni, hogy kicsi a választék, és nehezen tartható nyílméregbékát nem nagyon árulnak. A békák korát illetően gyakran “csúsztatnak”, és olyan korú békáknak is “meg tudják állapítani” a nemét aminek még a legkomolyabb gyűjtők sem tudják. (link) Könnyű őket felismerni, ész nélkül hirdetnek mindenhol. Internetről másolt gyönyörű képekkel “villognak”, ezzel hamis látszatot keltve. Mindenki jól tudja:

“Egy kép többet mond ezer szónál.”

Két kép ami egyforma, kétezer szónál ?

az eredeti kép Ez mi ?
Az EREDETI KÉP , ami Dr. Kiss István tenyészetében készült, Szikszay Sándor készítette és a dendrobase.hu weboldalon jelent meg 2011-ben. Ez a kép a Terra-Gekkó magazin 2017/2 számában jelent meg. A képre “rácsúszott” egy IDEGEN LOGÓ

 

A Terra-Gekkó magazin főszerkesztője jelezte nekem, (2018.05.29-én) hogy ez a kép Dr. Kiss István békáiról, a tudta és beleegyezése nélkül került bele az újságba, valószínűleg a nyomdai előkészítő szerkesztés folyamán.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a Terra-Gekkó magazin nagyon hasznos és jó oktató, nevelő folyóirata a magyar terrarisztikának. A főszerkesztő még egyszer megerősítette, hogy különös gondolt fognak fordítani arra, hogy elkerüljék az ilyeneket. (2018.06.07.)

 

Hogy, úgy mondjam, nekem az “idegen logó” is plaginak tűnik. 

Poison-Dart-Frog-Color-Variation
Ez egy széles körben elterjedt “plakátkép”, ami jóval idősebb mint a fent kialakított “R” logó.  

 

Vajon, mekkora kreativitás kell, egy olyan logó kialakításához, amiben az embléma nem máshonnan másolt dolog? 

Vajon, amit egy máshonnan lementett dolog képvisel, az milyen szinten támaszkodik egyebekben másolásra?

 

Ahogy egyre divatosabb lesz a nyílméregbéka tartás, haszonszerzés reményében várhatóan egyre több ilyesfajta saját tudás nélküli utánzó, másoló, összeollózgató, fog feltűnni, ahogy az megtörtént más terrarisztikai állatok (pl: kaméleon, stb.) esetében is. 

Azzal vannak elfoglalva, hogy mindig kicsit olcsóbbak legyenek, mint bárki más. Valódi nyílméregbéka választékuk és mennyiségük nincsen. Ez is jellemzően mutatja, hogy nem igazán megy nekik a tenyésztés. Minden kacatot árulnak “szükséges felszerelés” néven, a pénz a lényeg, a biznisz, hogy mindenfélén keressenek. Inkább nevezném őket hamis látszatot keltő, álságos kalmárnak, mintsem tenyésztőnek. A közösségi oldalakon “osztják az észt” 4-5 személyiséggel, saját magukat sztárolják, pm. bizalmasan megmondják a “tutit”, “titkos csoportokban”. A mondás itt is megállja a helyét, hogy “vakok között, félszemű…”. Olykor harmadik személyen keresztül gyártják a feszültségkeltő hozzászólásokat, bármivel kapcsolatban, ami nem az ő kacatjaikat helyezi a középpontba. A haszon a lényeg ennek a fajta embernek. Nagyon szerény és felszínes hozzáértés, látványos szemfényvesztő szöveg, DE ami a lényeg: nagy vágy a haszonra. 

A valódi szakmaiság helyett, kereskedői mivoltukat a fizetett hirdetés mutatja meg legszembetűnőbben, szerintem. 

 

Kereskedő (esetleg import)

Az állapotuk a szállítás, tárolás miatt bizonytalan.  Ha vadbefogott, akkor tele lehet parazitákkal, és mindenféle betegségeket hordozhat. Ha fogságban született, és kereskedőhöz jutott úgy, hogy olcsón tudja árulni, akkor az azért lehet, mert nagyon-nagyon-nagyon olcsón tudott hozzájutni, ami miatt kétséges a “minősége”. Az állatkereskedők 60-300%-os árréssel szoktak “dolgozni” ami érthető is, mivel számol elhullással (20-40%), szállítás költségével (5-20%), etetéssel (10-20%), és még nyilván keresni is szeretne vele “szerény” 30-150%-ot. Az eladott állatok árából kell, hogy kigazdálkodja az asztalpénzt, vagy az üzlet fenntartását is, tehát ez is dob az áron 5-10%-ot … Érdemes elgondolkodni, ha Neked ennyiért adja, akkor ő mennyiért vehette? És annyi pénzért amennyiért ő vethette mit adnak? Kereskedőnél szállítás, tárolás során sok helyről származó béka útja keresztezheti egymást, így a betegségek behurcolásának nagyon nagy a kockázata. Kereskedő próbál kedvező áron árulni, mivel a nyílméregbékák tartása legtöbbször gondot szokott okozni. 

Mindezek ellenére kereskedőkre szükség van. Ha valamelyik nyílméregbékából akkora szaporulat van, hogy “nem lehet tőle megszabadulni” akkor kereskedők meg szokták vásárolni, jellemzően harmadáért-negyedéjért, mint amennyiért majd ők fogják árulni. Ha nincs az embernek készpénze, de van a kereskedőnél olyan nyílméregbéka, amit meg szeretne vásárolni, akkor cserélni is lehet velük, “természetesen” a számításnál az általam beadott az ő felvásárlási árán, az általa kiadott az ő eladási árán. Az új fajok, új színek behozatala rajtuk keresztül történik, ami sokszor nagy könnyebbség, export-import engedélyekkel bajlódnak, vagy olyan fajokat is megszereznek, amiért esetleg el kéne utazni több ezer kilométert, hogy meg lehessen vásárolni. Külföldi rendeléseket rájuk lehet bízni, hogy szállítsák “haza”, illetve vigyék ki. Egy ilyen szállítás az ár (10-)20-25%-a.

Már van sok külföldi tapasztalatom, és azt kell hogy mondjam, a Magyar kereskedők többsége sokkal becsületesebb, kisebb árréssel dolgozik, mint a külföldiek többsége. Könnyebb velük egyeztetni, könnyebb őket megtalálni, jó kapcsolatot lehet velük kialakítani. Azt meg kell érteni, hogy nekik ebből kell megélni, és az árrésükről nem tudnak lemondani.

Kereskedőnél lesz a legmeggyőzőbb, a legjobb a “szöveg”, a legjobb reklám. Sajnos köztük is vannak gátlástalanok, 400-700%-os árréssel,  sokszor az internetről másolt gyönyörű képekkel, ami olykor egyáltalán nem hasonlít az általuk árult állatra.

https://www.dendrobates.org/dendrobatoidea/dendrobatidae/colostethinae/ameerega/ameerega-silverstonei/

https://www.dendrobates.org/dendrobatoidea/dendrobatidae/colostethinae/ameerega/ameerega-silverstonei/

 

 

A nyílméregbékák árának fajonkénti, színváltozatonkénti eltérései

 

– szapora, könnyen tartható nyílméregbéka fajok

– nehezen tartható nyílméregbéka fajok

– nagy import szállítmány 

– nyílméregbéka ritkaságok

 

Szapora, könnyen tartható nyílméregbéka fajok 

Az áruk a világpiaci árakhoz viszonyítva alakul, elég olcsók, és folyamatosan esik a “haszonleső szerencsevadászok” miatt.

Mikor egy egy fajt teljesen felszaporítottak, annyira leesik az áruk, hogy még a “szaporítóknak” sem “érdemes” csinálni. Ekkor a hatalmas túlkínálat után pár évvel hiány lesz a “piacon”. E miatt ezeknek a könnyen tartható fajoknak az ára 4-8 éves ciklusokban hullámzik.

Phyllobates bicolor

 

 

Nehezen tartható nyílméregbéka fajok

Az áruk tartósan drágább, de mivel egyre több a hozzáértő gyűjtő, akiknél sikeresen szaporodnak, lassacskán ezeknek a fajoknak is esik az ára.

 

Nagy import szállítmány

Olykor nagyon nagy import szállítmány érkezik. Nagynak számít Európába érkező 150-200 darab, vagy több ugyanabból a fajból. Ilyenkor nagyon leesik az adott fajnak az ára. Az ok az, hogy különben nem tudnák értékesíteni. Ezek jellemzően vadbefogott nyílméregbékák. Van hogy tenyésztettnek, vagy “farmon neveltnek” árulják. De ne legyenek senkinek illúziói, ezek vadbefogott példányok.

Vadbefogott példányoknál sajnos nagyon nagy elhullásra lehet számítani. A befogás követően bizonyos ideig tárolták őket a szállításig. A szállítás kontinenseken átívelő. És könnyen lehet, hogy a megérkezésük óta is eltelt jó néhány nap, amíg a vásárra jutottak. Ezek a viszontagságok nagyon le tudják gyengíteni a békákat. A vadbefogott példányok egy része képtelen alkalmazkodni a terráriumi körülményekhez. Azt se feledjük, hogy a vadonban lévő összes parazita és fertőzés hordozói lehetnek. Ilyen nyílméregbékák esetén 60-98%-os elhullásra lehet számítani a vásárlást követő első hónapban. Szerencsés esetben, ha minden körülmény jól alakul, akkor ki lehet fogni jó szállítmányokat, és abból származó jó békákat. Ha valaki szerencsés, és időben egy jó szállítmányból van módja válogatni, és fölvállalja a fent említett kockázatokat, kellő számú (15-25-40 darab) béka vásárlása esetén lehet szerencséje tenyészcsapat kialakításában. Nem szabad megfeledkezni a gondos karanténozásról, és a parazitairtásról ilyen békák esetében. Az elmúlt években Oophaga pumilio”blue jeans”, Oophaga pumilio”black jeans”, Mantella betsileo, Mantella nigricans, Mantella madagascariensis, Mantella baroni, Dendrobates auratus szállítmányokkal találkoztam.

Azt azért tudomásul kell venni, ha egy faj nincsen a terrarisztikában, és nem jön ilyen szállítmány, akkor a tenyésztők sem tudnak hozzájutni, és sosem lenne tenyésztett állat a terráriumokban. 

 

Nyílméregbéka ritkaságok

Egy-egy nyílméregbéka faj, vagy színváltozat olyan ritka, hogy az ára (300)-600-1500 euró, és gyakorlatilag beszerezhetetlen.

Ha könnyen tartható, szaporítható, akkor néhány év alatt megszűnik ritkaságnak lenni.

Ha nehezen tartható, szaporítható, vagy szinte lehetetlen a szaporítása, akkor tartósan ritkaság marad.

A ritka nyílméregbékák (mantellák) annyira beszerezhetetlenek meg olyan drágák, hogy csak fanatikus gyűjtőket érdekelnek. Egy egy ilyen ritkaság beszerzésénél egy igazi gyűjtőt nem érdekel az ár, mindegy milyen drága. Sokszor az ár mint kérdés fel sem vetődik beszerzéskor, egy ritka béka ára érdektelen egy igazi gyűjtőnek.

Mantella laevigata

Mantella laevigata

 

Írta: Bujdosó Áron

2014.07.19.

 A cikk a személyes véleményem. Ha nem tetszik valakinek, attól ezúton elnézést kérek. Jelezze, ha nem ért egyet, megbeszéljük…

kapcsolódó: Kedvezmények (menüpont link)