nyílméregbékák színének fokozása

Öregedéssel:

Vannak nyílméregbéka fajok, illetve változatok, amik fiatalon más színűek, mint idősebb korukban. Fiatalon a színük inkább rejtőszín, ahogy idősödnek fokozatosan alakul át riasztó színné. Phyllobates terribilis, Phyllobates bicolor, Dendrobates auratus campana, Dendrobates auratus super blue, Dendrobates auratus birkhahn, Dendrobates auratus bronze, Dendrobates auratus pena blanca, stb.

Phyllobates terribilis “mint” Phyllobates terribilis “mint”

Ezeknél a fajoknál árulkodó jel, hogyha fiatal (kisméretű) béka is nagyon szép színes. Ez arra utal, hogy a béka valójában nem fiatal, hanem idős, a kis mérete nem a fiatal korából adódik, hanem abból, hogy rosszul nevelték. A színe azért lesz élénk, mert valójában már idősebb, a mérete azért lesz kicsi, mert valójában “besült”. 

 

Megvilágítással:

Ezzel a béka színe nem változik. De jó terrárium megvilágítással a békáknak a meglévő színeit szépen ki lehet hangsúlyozni. Ez a fajta színkiemelés régóta ismert praktika. Azt hiszem, először a húspultokban alkalmazták ezt a “szemfényvesztést”. “Húscső” a neve annak a neoncsőnek, amivel ez elérhető. A húspultban az így megvilágított húsok élénk vörösnek (frissnek) tűnnek. Díszállatoknál is lehet alkalmazni ilyen húscsövet, de vannak sokkal kifinomultabb színkiemelő fénycsövek az akvarisztikában. Terrárium megvilágításnál is lehet ilyen színkiemelős akvarisztikai neoncsöveket használni. Jellemzően a vörös, a kék (ibolya), illetve a nagyon világos fehér színtartomány, amiben erősebb a fénykibocsájtásuk, ezzel érik el a kívánt hatást. 

 

UV-fénnyel:

A terrarisztikában ismert, hogy egyes állatoknak az egészséges létükhöz szüksége van uv megvilágításra, sokszor a színes állatok színei is élénkebbek lesznek. A nyílméregbékáknak nincsen szükségük uv megvilágításra az egészséges létükhöz. A nyílméregbékák színei genetikailag meghatározottak. Nagyon kevés kivételtől eltekintve nem változtathatók (élénkíthetők) meg ezek a színek. Kovalcsik Géza bácsit kérdeztem, hogy volt-e tapasztalata UV-s megvilágítással. Volt, megvilágította a növendék békákat, majd a hátukon égési sérülések keletkeztek, a békák színei nem lettek szebbek. Géza bácsinak ez a tapasztalata, kellő óvatosságra int. Pontos értékeket nem tudok, mi az, ami már égési sérüléseket okoz a nyílméregbékáknál. Ma már sokféle UV izzókat lehet beszerezni. Lehet “esőerdei” izzót is kapni. Az UV”A”, UV”B” színtartományokban eltérő erősséggel világítanak, attól függően milyen típusúak. Az UV”A” és az UV”B” színtartományok elősegítik egyes vitaminok képződését azoknál az állatoknál, akiknél ez szükséges. Nyílméregbékáknál nincsen ilyen szükségszerűség.

Egyetlen nyílméregbéka fajnál van hiteles tapasztalat pozitív színélénkítésre  UV fény hatására. Ez a faj az Ameerega silverstonei. Ennek a fajnak sincsen feltétlenül szüksége az UV fényre, de ha kap, akkor a narancssárga színei egészen látványosan élénk vörössé változnak néhány hónap alatt. Pontos, számszerű (hiteles) adatom nem áll rendelkezésre, hogy mi az, amire szüksége van ehhez a színélénküléshez. 

Ameerega silverstonei Ameerega silverstonei

Az Ameerega silverstonei-n kívül nincsen hiteles tudás azzal kapcsolatban, hogy bármely más nyílméregbéka fajnál elérhető UV fénnyel ilyen színélénkítés. Feltételezés van, hogy a többi Ameerega fajnál is lehet színélénkítő hatása (de hiteles tapasztalat nincsen). Nagy valószínűséggel a többi vörös-narancs színeket tartalmazó Ameerega fajoknál is elérhető hasonló színélénkítés. Még bizonytalanabb feltételezés van, hogy az Epipedobates fajoknál is elérhető színélénkítés UV fény hatására. De gyakran előfordult már, hogy régebbi megalapozottnak tűnő következtetések, feltételezések idővel megdőlnek. Pont az Epipedobates tricolor jó példa erre a színnel kapcsolatban: régebben az a nézet volt elfogadott, hogy a vadonból származó példányok háta közepén lévő széles csík, generációk haladtával egyre vékonyodik. Mára ez a nézet teljesen megdőlt. 

Epipedobates tricolor, Mantella laevigata Epipedobates tricolor

 

Étellel:

Tudtommal az állattenyésztésben alkalmazzák legrégebb óta ezt a praktikát a tojás sárgájának a sötétebbé tételéhez. Ez működik, a tojás sárgájának a színét nem a tartás, hanem a takarmányozás befolyásolja, megfelelő adalékokkal akár sötét vörös árnyalatig is lehet sárgítani a tojás sárgáját. Így ha valaki szép sárgájú tojást tör fel, az nem azt jelenti, hogy friss a tojás, vagy tanyasi tyúk tojta, hanem azt, hogy a takarmányt összeállító szakember értette a dolgát. Hobbiállat tartásban a díszhalaknál és a garnéláknál jutottak legmesszebbre a takarmányozás által való színélénkítésben. A hüllőknek kidolgozott “vitaminok” is egyre jobban kezdenek felzárkózni. Gyakorlatilag ugyanazokat a színfokozó összetevőket használják, amik beváltak a díszhalaknál.

“vitaminnal”

Nyílméregbékáknál majdnem ugyanazt lehet elmondani a táplálék által való színélénkítésről, mint a UV fény általi színélénkítésről, nagyon kevés kivételtől eltekintve, ‘ami azonos az UV nál felsorolt kivételekkel’ nem lehet színélénkülést elérni. Itt is az Ameerega silverstonei-val kapcsolatban van csak hiteles pozitív tapasztalat. A készítmény, amivel jó a tapasztalat a repashy superpig. Sajnos ez nem elég apróra porított ahhoz, hogy megfelelően tapadjon muslincára, de kávédarálóval orvosolni lehet ezt az apró problémát.

 vitamin porlasztó kávédaráló színfokozó vitamin

táplálékálattal

Ezzel kapcsolatban semmi hiteleset nem tudok mondani. “Nagy csodára” eleve nem lehet számítani, mert mint mondtam, a színek alapvetően genetikailag meghatározottak. Azért elmondanám, mivel szoktak próbálkozni, de mint mondtam hiteles eredményről nem tudok.  A muslinca táptalajába spirulina port, céklalét, darált sárgarépát, paprikát, kurkumát kevernek, illetve ha tücsökkel etetnek, akkor őket próbálják feletetni ezekkel. 

ebihal eledellel

Itt sem tudok beszámolni semmi hiteles sikerről. Nagy számban rendelkezésre állnak színfokozós haleledelek, lehet ezekkel etetni az ebihalakat, de nagy csodát ne reméljen senki. 

 

Mantellák

A mantella fajok többségénél gyakorlati probléma, hogy a fogságban nevelt egyedek színei messze elmaradnak a vadon befogott szülők színeitől. A színes rajzolatok mérete, a színek élénksége kétségbeejtően szerényebb, mint a szülőké. Hiteles megoldás ezidáig nincsen.  Valószínűleg a fent felsorolt praktikák valamelyike, vagy több praktika kombinációja lehet a megoldás. Sajnos arról nem tudok, hogy valaki is sikerrel járt volna, attól meg még messzebb állunk, hogy ezt pontos adatokhoz lehessen kötni. 

Mantella baroni Mantella aurantiaca

Írta: Bujdosó Áron

2018.01.14.