MUSLICA tenyésztés titkai! 1. rész hőmérséklet

Sokan azt állítják, muslicát nem kell tenyészteni, csak kitesz az ember egy kis bort, vagy gyümölcsöt és felhőben jelennek meg a muslicák a semmiből. Aki régebb óta tart békákat, ő pontosan jól tudja, hogy  folyamatosan megbízhatóan muslicát előállítani egész évben nem nehézségektől mentes. A muslica tenyésztésről rengeteg leírás, recept, található szerte a világhálón. A saját muslica tenyészetünk valahogy sosem úgy néz ki, mint a képeken meg a leírásokban, vagy ha mégis, az csak egyszeri véletlen alkalomnak tűnik.

Ha bármi gond van a muslica tenyészetünkkel, akkor azonnal vásároljunk, mert a békák nagyon rosszul viselik az éhezést!

www.nyilmeregbeka.hu tenyésztőjeként most olyan”titkos”dolgokat fogok megosztani veletek a muslica tenyésztésről, amikről sehol máshol nem szól senki, vagy ha mégis, összefüggésében nem jelenik meg. Először felsorolnám a gondokat amikkel szembesülhet az ember.

– A táptalaj kiszárad.

– A táptalaj megrohad.

– A táptalaj megpenészedik.

– A táptalaj megkel.

– A táptalajból nemkívánatos szag árad (“kocsma” szag, kelt tészta szag,  rohadó gyümölcs szag…..).

– A táptalajban nem jelennek meg a nyüvek.

– Az a módszer és recept, ami fél évig működött egyszer csak csődöt mond.

– Olyan mértékben elatkásodik az egész tenyészet, hogy tönkremegy.

– A muslicák elkezdenek repülni.

A címben leírtaknak megfelelően először a hőmérséklet “titkait” fedném fel.

Muslincát 20-28 c’ között lehet sikeresen tenyészteni, a későbbiekben is ezen a tartományon belül értendő a magasabb, és alacsonyabb hőfok.

Jelenleg 3 röpképtelen muslica faj érhető el nálam.

"nagy" muslinca (fekete)

“nagy” muslica (fekete)

"nagy" muslinca (barna)

“nagy” muslica (barna)

"kis" muslinca

“kis” muslica

A 3 muslicafajnak mások a hőmérséklet igényeik. A “kis muslica” a magasabb hőmérsékletet kedveli. A “nagy muslica” “fekete” az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli. A “nagy muslica” “barna” igényei a két faj között vannak, közel a “fekete” igényeihez.Az oltás, és az aszt követő napon, pár c’-al magasabb hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy a táptalajban az élesztő kultúra el tudjon szaporodni, a nem kívánatos baktériumokkal, gombákkal szemben. Mindemellett kicsit magasabb hőmérsékleten szívesebben petézik tele a muslicák.

A nyári időszakban általában a “kis” muslicát könnyen és sikeresen tudjuk tenyészteni, a “nagy” viszont nagyon nehezen akar szaporodni. Ha valaki ezt tapasztalja, a “nagy” muslicát tegye hűvösebb helyre, vagy egyszerűen fogadja el azt a tényt, hogy nyáron a “kis” muslicát érdemes tenyészteni a békáinknak.

A téli időszakban általában a “nagy” muslica szaporodik könnyebben, a “kis” muslicával meg gondok vannak. Értelemszerűen ez esetben a “nagy” muslica tenyésztést kell favorizálni, ha lehetőségünk engedi, akkor a “kis” muslica tenyészetnek melegebb helyet keresni.

Az atkák tenyészideje kevésbé érzékeny a hőmérsékletre ,mint a muslicák tenyészideje. A “kis” muslica tenyészideje rövidebb, mint az atkáké, úgyhogy a “kis” muslica nemigen atkásodik el, kivéve, ha olyan alacsony hőmérsékleten van, hogy annyira megnyúlik a tenyészideje, hogy az atka is tud szaporodni annyi idő alatt. A “nagy” muslica tenyészideje körülbelül egybeesik az atkákkal. Ha egy kicsit magasabb hőmérsékleten tartjuk a nagy muslicát, és a legkevésbé atkásból csinálunk oltást, a kelést követően, és óvatosan rázzuk át az új oltásba a muslicát, és annak is csak a tetejét, akkor kevesebb atkára számíthatunk. Ha oltás közben jól kirázzuk a régi muslicát az új oltásába, akkor nagyon sok atkát berázunk, és már az oltás pillanatában elrontjuk a tenyészetünket. Illúziója ne legyen senkinek, hogy meg tud szabadulni az atkáktól, mert nem lehet. Különböző “vegyszerek”, “csodaszerek” használatát nem javasolom senkinek, mert az ártalmas lehet a békákra. Jól és sikeresen lehet muslicát tenyészteni atkákkal együtt is. Ha valamelyik tenyészetünkben csak atka terem, akkor se essünk kétségbe, az atka kitűnő táplálék a kistestű fajoknak, vagy a frissen átalakult kis békáknak.

A kis muslica ha megtanul repülni, annak 2 oka lehet: – (1)berepül egy röpképes muslica a tenyészetünkbe, és elrontja a genetikát.  – (2)túl meleg hőmérsékleten neveljük őket, és akkor is “megtanulnak” repülni. Ha a további tenyészetek nevelésénél valamivel csökkentjük a hőmérsékletet ismét elveszítik a röpképességüket.  A “kis” muslica pörképtelenségének a fenntartása igazi kihívás, mivel könnyen bele szokott repülni a hazánkban nagyon gyakori azonos fajú muslica és tönkreteszi a tenyészetet. A “nagy” muslica ha elkezd repülni, annak csak genetikai oka lehet, ha repül a “nagy” muslicánk, akkor azt csak belerepülő külső muslica okozhatta (ez elég ritka probléma).

Biztos sokan észrevették, hogy nem lett megoldás a felsorolt problémák mindegyikére. A következő részben azokra is kitérek.

Írta: Bujdosó Áron

 

Ezt a cikket 2013-ban írtam.

 

Cikkek a muslincákról :

– Muslica tenyésztés titkai! 1. rész hőmérséklet      

– Muslica tenyésztés titkai! 2. rész táptalaj  (tovább a cikkhez)