Trópusi ászka (barna)

trópusi ászka (barna)trópusi ászka (barna)

 

Ez az ászkafaj nem azonos a hazai fajokkal, és nem azonos a fehér trópusi ászkával. Sajnos a latin nevét nem tudom. Ha valaki olyan olvassa ezt a cikkemet, aki hozzáértő “bogarász”, a meghatározásában segítségemre lehetne.

A fehér trópusi ászkához hasonlóan ennek is fontos szerepe lehet a nyílméregbékás terrárium egyensúlyának a fenntartásában. 

Az egyszerűség kedvéért a fehér trópusi ászkához képest lévő különbségekkel ismertetném ezt a fajt. 

  • A színe nem fehér, hanem barna (azaz szürkés). 🙂
  • Valamivel puhább.
  • Sokkal gyorsabb a mozgása, gyorsabban eltűnik a talajban.
  • Ez az ászkafaj nem olyan agresszíven takarít. Megkíméli a terrárium dekorációját. Nem morzsolja fel a terrárium összes szerves anyagát (mint a fehér trópusi ászka), inkább csak takarít, azt is főleg a fás részeken, leveleket, törmeléket tisztogat. Nem alkalmas minden rothadó szerves anyag eltakarítására, inkább csak a jól megépített terrárium fás leveles természetes gombás bomlását tartja egyensúlyban. 
  • Nehezebben tenyészthető. Nem lehet mindenféle maradékkal etetni (mint a fehér ászkát) ha külön dobozban tartunk egy tenyészetet. Biztosítani kell a számára a fás, leveles részek takarításából származó élelmet. 
  • Jobban együtt tud élni az ugróvillásokkal. A tapasztalat azt mutatja, hogy jobban együtt tud élni az ugróvillásokkal, amik szintén fontos tisztogató “munkásai” a nyílméregbékás terráriumnak. 
  • Jól működő, jól megépített nyílméregbékás terráriumnak lehet fontos takarító, biológiai tisztaságot biztosító “munkása”. Nem alkalmas minden “szemetet” eltakarító, lebontó rovarnak (annak inkább a fehér ászka való).

 

Ha valakinek “profi” terráriuma van, akkor inkább ezt a barna trópusi ászkát javasolnám. Ez nem morzsolja fel a terrárium minden szerves dekorációját (faágakat, szaximot, parafát, stb.)


 

(Ha valaki még kezdő, gyakorlatlan, akkor inkább a fehér trópusi ászkát javasolnám. Habár ez idővel “ledarál” mindent a terráriumban, de ha hibázik a tapasztalatlan nyílméregbéka tartó, és oda nem illő rothadó bomló dolgok is bekerülnek a terráriumba, akkor azok az eltakarításában nagyon nagy segítségre van. )

 

Írta: Bujdosó Áron

2017.09.27.