UGRÓVILLÁS collembola tenyésztése

Többen érdeklődtek, hogy-hogy szaporodnak nálam az ugróvillások. Leírom, hogy én hogy tartom őket.felszereles

30×30 cm széles és 10 cm magas műanyag lavorban. Nincs a lavor lefedve. Alulról locsolom egy csövön keresztül (2 dl-es eldobható pohár alja kivágva). A teteje száraz, az alja vizes. Az ugróvillások kb. közép magasságban tartózkodnak. Ha túl száraz a talaj, akkor az ugróvillások alulra húzódnak és nem jutnak a felszínre enni a lemezes díszhaltápot, ha nagyon vizes, akkor megpenészedik a tetején a lemezes díszhaltáp, vagy elszaporodnak az atkák és eleszik az ugróvillások elöl. A talajt nem szabad megkeverni ! Akkor azon nyomban abbahagyják a szaporodást ! 26 c’ van a kamrában ahol tartom. Hidegben nem szaporodnak! Lemezes díszhaltáppal etetem őket. A “panzi”-t nem szeretik, a “biotop”-ot igen, a “food” is jó. Kb 6-8 hét mire valamennyire elszaporodnak. Ha nagyon elszaporodnak csak, akkor kezdek etetni belőle. Egy üres lavór felett tésztaszűrővel átszitálom a talajt. Csak az ugróvillások hullanak le (SZUPER!).

Ha kietettem belőle a nagy részét, akkor többet nem szabad kavargatni, újból lemezes díszhaltáppal kell etetgetni és megint felszaporodik. A talaj amin vannak, az tojástartó cafatkákra tépve. Ebből lehet jól kiszitálni, úgy, hogy csak az ugróvillások hullanak le. Nagy szemű kokuszroston is jól szaporodnak, csak abból szitálás közben kisebb darabok is kihullanak. 4-5 külön tenyészetet  tartok  egyszerre. A kis békákat ezzel etetem, a nagyoknak csak ritkán adok.

Írta: Bujdosó Áron

 

Ezt a cikket én írtam 2011-ben.

A cikk írása óta kiderült egy gyengesége ennek a módszernek. A nyitottsága miatt beleköltöztek a molylepkék. Olyan mértékben elszaporodtak, hogy ezeket a tenyészeteket fel kellett számolnom.

 

Cikkek az ugróvillásokról:

– ugróvillás csapda  (tovább a cikkhez)   

– ugróvillás collembola tenyésztése