Nyílméregbéka ebihal nevelése

 

Ha a pete kikelt, akkor kiveszem az inkubátorból, várok pár órát, amíg tökéletesen átveszi a szoba hőmérsékletét, leveszem a fedelet, és felöntöm vízzel (ozmózis szűrt vízzel) 1 cm magasan. 2-3 napig ebben az edénykében nevelem. 2-3 nap után átöntöm 300 milliliteres edénybe, amiben 3 cm “mély” víz van. A víz mindig ozmózisszűrt víz. Ha már kinőtt mind a 4 lába, akkor a vízszintet lecsökkentem 2 cm-re.  Az ebihalakon 1-3 naponta cserélgetem a vizet, ha van időm, akkor naponta, ha nincs, akkor 3 naponta.  Naponta etetek “prémium minőségű” lemezes díszhaltáppal. Néha rakok be falevelet (platán, tölgy) vagy egy darab vízinövényt, hogy az otthonosabban érezzék magukat. De mivel ezek a “lakberendezési tárgyak” nagyban lassítják és hátráltatják a vízcserélgetést, nem szoktak sokáig megmaradni.

Minden általam tartott békafaj ebihalát így nevelem.

Kérlek ne kérdezgessetek egyéb ebihal nevelési módszerekről. A legtöbbet magam is kipróbáltam, nyilván azért nem azokat használom, mert nekem nem azok váltak be a legjobban.

Ha az ebihalból nem fejlődik béka, annak számtalan oka lehet:  tartási hiba, baktériumos fertőzés, vírus fertőzés, gomba fertőzés, parazitás fertőzés, fejlődési rendellenesség, ásványi anyag hiány, vitamin hiány, bélgyulladás, májelégtelenség, veseelégtelenség, mérgezés, stb.

Ha egy ebihallal “gond van”, akkor abból soha nem lesz normális béka. Ezért a gondok megelőzésére, a tökéletes nevelésre kell koncentrálni.

Ne legyenek senkinek illúziói, a nyílméregbékák nehezen szaporíthatók, és ha sikeres is a szaporítás, akkor is csak néhány felnevelt utódra lehet számítani, arra is csak több év és sok-sok-sok kudarc után. A második,  legnagyobb veszteség, a kikelés utáni pár napban. A harmadik legnagyobb veszteség a mellső lábak fejletlenségénél várhatók.

Vannak olyan nyílméregbéka fajok, ahol “mesterséges” körülmények között a világon csak néhány nagyon tapasztalt tenyésztőnek sikerült ivadékot nevelni, vannak olyan fajok, ahol még senkinek sem sikerült. Ilyen fajoknál a petéket bent szokták hagyni, hogy a nyílméregbékák maguk neveljék fel. Így esetleg elérhető némi “siker”. Ilyen esetben az ebihalakról a békák maguk gondoskodnak. Ehhez nagyon komplett ökoszisztémájú terráriumban kell tartani őket, hogy minden meglegyen számukra, mint a természetben.

Írta: Bujdosó Áron

2013

 Cikk az ebihalról:

 

– Gyufaláb (tovább a cikkhez)
– Ebihal szájpenész (tovább a cikkhez)

 

Kapcsolódó cikk:

– Kis béka nevelése (tovább a cikkhez)

 

Tenyésztési problémákkal kapcsolatos kérdésekre kizárólag akkor válaszolok, ha a probléma megoldásához vezető kutatási költségeimhez jelentősen hozzájárulsz. Ha az anyagi hozzájárulás gondot jelent, akkor a kérdésedet itt tedd fel: (link)