nyílméregbéka, Kis béka nevelése

 


Ha az ebihalnak már megvan mind a 4 lába, és a farka kezd kisebb lenni, akkor átrakom a “békaovi” “medencéjébe”, ahol 1 cm “mély” víz van. Itt az ebihalakat nem etetem. Előbb-utóbb teljesen visszaalakul a farkuk és kimásznak a “szárazra”. Itt kis muslicával, és ugróvillással etetek. A békaovi egy műanyag dobozka vizes szivaccsal az alján, és egy “medencével” a közepén, van benne 3 műanyag cső, ahol tudnak a kis békák bujkálni. kb. havonta kimosom a vizes szivacsot ami alattuk van, a medencében a vizet naponta cserélgetem.  Amikor a “békaovit” kezdi kinőni egy-egy kis béka (már nagyon nagy a pocakja, és látványosan nagyobb a többieknél) áthelyezem egy kisebb terráriumba, és abban nevelem tovább, majd idővel még nagyobb terráriumba kerül, ahol már nagy muslicával is etetek.

Kérlek ne kérdezgessetek egyéb növendéknevelési módszerekről. A legtöbbet magam is kipróbáltam, nyilván azért nem azokat használom, mert nekem nem azok váltak be a legjobban.

Ha egy kis béka nem nő, vagy elpusztul, annak számtalan oka lehet: tartási hiba, baktériumos fertőzés, vírus fertőzés, gomba fertőzés, parazitás fertőzés, fejlődési rendellenesség, ásványi anyag hiány, vitamin hiány, bélgyulladás, májelégtelenség, veseelégtelenség, mérgezés, stb.

Ha egy kis békával “gond van”, akkor az menthetetlen. Ezért a gondok megelőzésére, a tökéletes tartásra kell koncentrálni.

Ne legyenek senkinek illúziói, a nyílméregbékák nehezen szaporíthatók, és ha sikeres is a szaporítás, akkor is csak néhány felnevelt utódra lehet számítani, arra is csak több év és sok-sok-sok kudarc után. A negyedik nagy veszteség a kis békák partra mászásakor várható. Minél nagyobb egy növendék annál valószínűbb, hogy végül sikeres lesz a felnevelés. A “drágább” nyílméregbéka fajoknál itt szokott lenni a legfájdalmasabb veszteség. Eddig sok-sok probléma és nehézség után valahogy mégis eljut az ember, a kis béka sikeresen ki is mászik a partra, de a növendék továbbnevelése sorozatosan kudarcba fullad.

Azt nem ajánlom senkinek, hogy kisméretű fiatal növendéket vásároljon bármilyen nyílméregbéka fajról is legyen szó! Lehet hogy sokkal olcsóbb, lehet hogy sokkal aranyosabb, de annak a valószínűsége, hogy életben fog maradni a méret növekedésével EXPONENCIÁLISAN nő.

 

Írta: Bujdosó Áron

2013

Tenyésztési problémákkal kapcsolatos kérdésekre kizárólag akkor válaszolok, ha a probléma megoldásához vezető kutatási költségeimhez jelentősen hozzájárulsz. Ha az anyagi hozzájárulás gondot jelent, akkor a kérdésedet itt tedd fel: (link)