Nyílméregbéka albinizmus, melanizmus

Nyílméregbékáknál az alap, fekete szín mutációjában megkülönböztetünk:

  • melanizmus
  • fél albínó
  • albínó
  • (sárga)

 

melanizmus:

A fekete szín annyira dominánssá válik, hogy a békára ez lesz a jellemző. Az eredeti színes részek csak nagyon halványan sejlenek fel. Van valódi fekete színű nyílméregbéka, nem melanizmus, neki a normál színe a fekete Dendrobates tinctorius lorenzo ‘ghost’ (azaz szellem). Hiteles forrás alapján, a pumilionak is van teljesen fekete változata.

Tudtommal nem tenyészt senki melanizmusos nyílméregbékákat. 

Az alábbi képeken nyílméregbékák melanizmussal.

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken melanizmus.

melanizmus melanizmus
melanizmus melanizmus
melanizmus melanizmus
melanizmus melanizmus


fél albínó (‘missing black’, ‘white leg’)

Itt a fekete szín halványabb, mint a normál változatnál, hiányos fekete. A hiány eltérő mértékű, van amikor éppen csak kicsit halványabb, van amikor szinte teljesen hiányzik. Hogy mégsem teljesen albínó annak az elkülöníthetősége a szemen látszik. Ha a szem piros, csak akkor teljesen albínó az egyed. Különben nem tekinthető albínónak. Az ilyen színezetű békának az elnevezése ‘missing black’, azaz, hiányzó fekete. Leucomelasban is előfordul, ott a gazdája a beszédes ‘white leg’ elnevezést használja rá. 

Tenyésztenek  ‘missing black’ nyílméregbékákat. A Ranitomeya amazonica “missing black” változatát nagy számban tenyésztik, nekem is van belőle csapatom. Akinél előfordult a leucomelas  ‘white leg’, a jelek szerint továbbtenyészteni szeretné, de arról nem tudok, hogy ez sikerült-e. Nekem vannak azureusnak némileg ‘hiányos fekete’ egyedei, de még nincsen belőle felesleges szaporulatom. Arról nem tudok, hogy ezeken kívül valamelyik másik nyílméregbéka fajból tenyésztenék a ‘missing black’ színt. 

Az alábbi képeken nyílméregbékák ‘missing black’, illetve a ‘white leg’ színekben pompáznak. 

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken’missing black’, illetve a ‘white leg’.

‘missing black’ missing black
missing black  
   
   
   
   
   
   

 

albínó:

A fekete alapszín teljesen hiányzik. A szemek pirosak. Általában nagyon tetszetős. Sokan próbálkoznak tenyészteni, de az előfordulása nagyon véletlenszerű. Mivel rendkívül tetszetős, ha valakinél születik, akkor egyből felkerül a képe a közösségi oldalakra. Sokszor ez sem könnyíti tenyészpár, vagy tenyészcsapat kialakítását, mert több ezer kilométerek választhatják el őket, sokszor másik kontinensen van. A tulajdonosok sem szívesen válnak meg ilyen különlegességtől.

Az auratus albínó változatából immár nagyon jelentős tenyészállományom van. A fent említett problémák miatt nem volt könnyű ilyen csapatot kialakítani. Tudtommal nyílméregbékából egyéb albínó fajt, illetve változatot nem tenyészt senki a világon. 

Az alábbi képeken nyílméregbékák albínó színben pompáznak. 

(a képek egy része az internetről való, egy része saját kép)

Az alábbi képeken albínó.

   
   
   
   
   

 

(sárga:)

Sok nyílméregbékában van sárga szín, de itt most nem erre gondolok. Olyan sárga színre, ami egyfajta színmutáció, ami köthető, illetve nem köthető valamiféle albinizmushoz. Ez a kérdés teljesen tisztázatlan nyílméregbékáknál. Az auratus az a faj, amiben jelentkezett. De ez a kérdés sem teljesen tisztázott. 

Az alábbi képeken el oro. (saját képeim)

Dendrobates auratus el oro Dendrobates auratus El oro

Az auratusnak van az ‘el oro’ változata. Ennek a változatnak az eredete tisztázatlan. Természetes élőhelye ismeretlen. Nem hiteles forrás szerint Panama város közeléből származik. Van egy olyan álláspont is, miszerint ez egy tenyésztett szín. Ezt azért is gondolták, mert semmiféle sárga változata nem volt ismeretes az auratusnak. De mostanra ez már tudományos körökben is megdőlt, mert a az auratus capurganának van sárga színt tartalmazó változata is. 

Újabb élőhelyről érkezett szállítmányokban voltak a microspot változatban olyan egyedek, amik színe szinte teljesen megegyezett az el oro sárga színével.

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken microspot sárga.

   

A microspot változatban olykor előfordul, hogy az apró pöttyök hiányoznak, és ez ennél a sárgás változatnál is megfigyelhető.

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken microspot sárga foltok nélkül. 

   
   

 Az el oro változatnál nem szokatlan a pöttyök megjelenése.

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken el oro pöttyös. 

   
 

Az auratusnak vannak fehér színeket tartalmazó változatai. Ezek a fehér színek a halvány bronz szín kivilágosodásából keletkeznek. Ilyen fehér színt tartalmazó változatok például a campana, a capira, a bronce, a kuna yala, a pena blanca. Új importokban megjelentek fehér-zöld és fehér-kék színek is, illetve ez utóbbi második, harmadik generációban előtűnt a szuperblue változat tenyésztése során (a képen). 

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken superblue fehér.

   

Ez utóbbi fehér változatokat azért említettem, mert a sárga szín kérdését tovább bonyolítandó, nemrégiben importból érkezett sárga-fehér auratusok is feltűntek. 

Az alábbi képeken.

(a képek az internetről valók)

Az alábbi képeken sárga-fehér auratus.

   

Míg a microspot pöttyei úgy jelennek meg, hogy nincsen keretük, a fehér színeknek általában van keretük, mint a fenti képeken is látszik. 

Így, ahogy egyre több információ bontakozik ki az auratus sárga színével kapcsolatban, ahelyett, hogy megoldódna az eredetének a kérdése, egyre jobban bonyolódik. Végleges tudományos álláspont, és hiteles elmélet nincsen. Ezért is tettem zárójelbe az albinizmushoz kötődő sárga szín megjelenését nyílméregbékáknál. 

Végezetül néhány kép amit érdekesnek találtam és elmentettem. Bár nem nyílméregbékák, de azt hiszem érdekesek, és a témához is kapcsolódnak. 

(a képek az internetről valók)

   
   
   
   
   

 

Írta: Bujdosó Áron

2018.01.18.