Nyílméregbéka tenyészcsapat kialakítása

Nagyon nehéz!

A nyílméregbékáktól utódot felnevelni hobbi! Nagyon sok törődéssel, sok sikertelenséggel és sok anyagi áldozattal jár! Ezért csak igazi megszállottak való!

A nyílméregbékáknál a nemeket nagyon nehéz megállapítani (link), növendékeknél gyakorlatilag lehetetlen!

Ha nyílméregbékákat tartunk, jól érzik magukat, és legalább egy fiú és egy lány van a csapatban akkor VALÓSZÍNŰLEG szaporodni is fognak.

Ha különböző nyílméregbéka fajokat tarunk együtt, akkor hibridek fognak születni, amiknek gyakorlatilag nincs piaci értéke. (link)

Általában nem elég egyetlen nőstény, és egyetlen hím a nyílméregbékák sikeres szaporításához! Nagy véletlen és nagy szerencsével szaporodhatnak, de legtöbbször nem ilyen egyszerű.

Sokszor azt a kérdést teszik fel nekem, hogy mégis hány petét rak egy nyílméregbéka nőstény, és milyen gyakran ?

Hogy hány petét és milyen gyakran rak egy nyílméregbéka nőstény, az függ a fajtól, függ attól, hogy hogyan nevelték fel a nőstényt,  hogy érzi magát, és magától az egyedtől is függ. Van olyan nőstény, aminek “nehéz gyerekkora volt”, ő valószínűleg egész életében terméketlen, nem rak petét, ha rak, akkor is csak keveset és olyat, ami sosem fog kikelni. Vannak nyílméregbéka fajok, amik csak az év bizonyos időszakában raknak petét, vannak fajok akik jó, ha egy évben csak egyszer-kétszer. A nyílméregbéka peték száma 2-6(-12) között szokott lenni. Van olyan nőstény, aki minden héten rak 5 petét, van ugyanabból a fajból olyan egyed, aki jó, ha kéthavonta rak 2 szemet. A nyílméregbéka peték termékenysége általában nagyon rossz! Ezt is sok tényező befolyásolja. Van olyan nyílméregbéka csapat, ahol szinte mind termékeny, van olyan csapat, ahol 30-40 petéből, jó ha egy elkezd fejlődni. A fiatal nőstények és hímek esetében a gyakorlatlanságuk miatt az első jónéhány petecsomó terméketlen szokott lenni. A sokat petéző nyílméregbéka nőstények szervezetéből hamar kimerülnek a vitaminok, és általában hiába a sok pete, kevés fejlődik ki sikeresen.

A nyílméregbéka hímek termékenységével is gyakran van probléma. Ha fiatal, akkor a gyakorlatlansága szokott a gond lenni. Lehet egyszerűen rossz a spermiuma, vagy rosszul udvarol. Ha a nyílméregbékáink kicsit is rosszul érzik magukat, akkor a hím párzási aktivitása azonnal visszaesik.

Én ha egy új nyílméregbéka faj vagy új színváltozat tenyésztésébe akarok belefogni, akkor 7-9 db növendéket szerzek be. Az első petecsomókra általában 1-1,5 éves korukban lehet számítani. De a termékenységük nagyon alacsony szokott lenni.  A második szezonban van remény a szaporításukra, amikor már 2-2,5 évesek a nyílméregbékák.

Sajnos ez még mindig nem ilyen egyszerű! A 7-9 növendék nem mindegyikét sikerülhet 100%-os felnőttnek felnevelni. És sokszor kiderül, hogy az ivararányok messze nem ideálisak, van, hogy egyetlen pár kialakítására sincs lehetőség.  Az érzékeny nyílméregbéka fajok növendékeinek felnevelése is sok nehézséggel jár.  Van olyan nyílméregbéka faj, ahol 2 vagy 3 próbálkozás után sem sikerül kialakítani egyetlen tenyészpárt sem. IGEN! 2-3 próbálkozás 2-3 x 7-9 db növendék megvásárlása!

Egy-egy új faj azt jelenti, hogy külföldről kell behozni, vagy behozatni, a szállításnál sajnos 20-100% elhullásra lehet számítani, egyszeri kiutazás vagy szállítás költsége …, egy valamirevaló nyílméregbéka növendék kb. 70-300 euró/db. Ráadásul minél drágább egy nyílméregbéka, annál kisebb a remény a sikerre. Általában azért olyan drága, mert nehéz tartani, nehéz szaporítani. Így ha valaki egy nyílméregbéka tenyésztőnél egy  “új” fajt, “új” színváltozatot, vagy egy drága nyílméregbéka növendékét látja, akkor jobb ha gratulál neki, és fejet hajt a kitartása, elkötelezettsége, szaktudása és hatalmas anyagi áldozatai előtt.

 

Írta: Bujdosó Áron

2013

Kapcsolódó cikk:

– Nemek megállapítása (tovább a cikkhez)

– Nemek jelzése (tovább a cikkhez)

– Pete kezelése (tovább a cikkez)