Gomba a nyílméregbékás terráriumban

A nyílméregbékás terráriumnak egy komplett kis ökoszisztémaként kell működnie, ahhoz, hogy jól érezzék magukat benne a nyílméregbékák. Egy ilyen komplett ökoszisztémában vannak lebontó folyamatok, aminek részei a lebontó szervezetek: baktériumok, férgek, puhatestűek, különböző ízeltlábúak (ugróvillások, ászkák) és a gombák is. Így ha egy nyílméregbékás terráriumban gomba van az nem gond. Az utal problémára, ha látványosan sok a lebontó organizmus, mert az azt jelenti, hogy túl sok bomló anyag van jelen. A túl sok bomló anyag bomlástermékei, toxinjai árthatnak a nyílméregbékáknak, mérgezést: májelégtelenséget, veseelégtelenséget, idegrendszeri problémákat okozhatnak. A penész is egy gombafajta, a terráriumi lebontó folyamat része, így ugyanaz vonatkozik rá ,mint a többi gombára (fonalas gombára, nyálkagombára, kalapos gombára, stb).

A nyílméregbékák természetes élőhelyén is nagy számban fordulnak elő gombák.

(A képek az internetről származnak.)

 

A terráriumban előforduló gombák:

 

Szerintem, már túl sok gomba a terráriumban:

 

A természetben vannak sötétben világító (lumineszcens) gombák is:

 

Árusítják is ezeknek a világító gombáknak a spóráit, illetve tenyésztelepeket, hogy a lelkes nyílméregbékások világító gombákat növeszthessenek a saját otthoni kis terráriumaikba.

 

Aki akarja, akár műanyag dekorációval is megoldhatja a gomba kérdést:

 

Ha valaki világítós gombaspórát, vagy dekorációs gombát szeretne, akkor az interneten a keresőprogramok segítségével megtalálhatja a forgalmazót, rendelhet, online vagy átutalással fizethet, a futárok kiszállítják…

A fényképek eredetiek, vágatlanok, a forgalmazók logói (vízjelei), cégnevei alapján biztos sikeres lesz a megtalálásuk (link).

 

Érdekesség képen, kis hazánkban is van világító  (lumineszcens) gomba. A neve, világító tölcsérgomba. MÉRGEZŐ!

világító tölcsérgomba

 

Jó gombászást! 🙂

 

Írta: Bujdosó Áron

2015.10.27.