Nyílméregbéka terráriumi növényeim

Mindenki olyan növényekkel rendezi be a nyílméregbékás terráriumát, amilyennel csak akarja.  Én nem vagyok “botanikus” , a növényeim elég “egyszerűek”, talán némi segítséget adnak a tapasztalataim.

A növényeket föld nélkül ültetem be. A gyökereiket a földtől kimosva csupaszon beteszem az agyaggolyók közé, vagy a nedves parafára tűzöm.

Az itt felsorolt különleges (máshol beszerezhetetlen) növényekből, olykor szoktam szaporítani, így börzéken lehet tőlem vásárolni. (link)

 

eperlevél futónövényapró eperlevél

részletek (link)

 

Philodendron scandens Kúszó filodendronPhilodendron scandens

Kúszó filodendron

részletek (link)

 

Cissus amazonicaCissus amazonica

részletek (link)

 

moha Moha 

részletek (link)

 

DSCF2412

Májmoha 

részletek (link)

 

Ficus pumila Kapaszkodó fikuszFicus pumila

Kapaszkodó fikusz

részletek (link)

  

Ficus pumila var. minutaFicus pumila var. minuta

részletek (link)

 

DSCF2442

Ficus scandens

részletek (link)

 

ficus punctata panama

Ficus punctata panama

részletek (link)

 

DSCF0877Ficus ssp. Borneo

részletek (link)

 

Begonia schulzeiBegonia schulzei

részletek (link)

 

FicusScindapsus siamense

részletek (link)

 

Pellionia repensPellionia repens

részletek (link)

 

Neoregelia FireballNeoregelia Fireball

részletek (link)

 

Marcgravia sintenisii

Marcgravia sintenisii
részletek (link)

 

chirita tamiana

Chirita tamiana

részletek (link)

 

Tapasztalatom szerint az egyszínű zöld növények sokkal strapabíróbak, mint a színes fodros-bodros csodák, sokkal jobban dzsungel “hangulatot” keltenek a terráriumban, mint egy csicsás színkavalkád, a nyílméregbékák színei is látványosabban érvényesülnek zöld környezetben.
A lista nem teljes, ahogy időm engedi, folytatom a növényeim ismertetését…. 

A virágzó orchideák és a virágzó broméliák jelentős része virágzás után pusztulásnak indul!  A terráriumban el fog rohadni, a békánkat a rohadó növényt rothasztó baktériumok megfertőzik, a toxinjai megbetegítik, a terrárium poshadó bűzt fog árasztani, a békáink elpusztulnak!

Kertészeti technológiákban az orchideák virágzását növényi hormon kezeléssel, vagy extrém éjjeli lehűtéssel érik el. Így szerencsétlen orchidea kénytelen minden erejét a virágzásba összpontosítani, akkor is ha erre valójában nem áll készen. Egy ilyen kikényszerített virágzás olyan megterhelése a növénynek amibe álltálába bele is pusztul. Ezért nem ajánlom senkinek, hogy virágzó orchideát ültessen be. Biztos a kudarc.

Virágzó broméliákkal hasonló a helyzet.  Növényi hormonokkal, és egyéb “kertészeti fogásokkal, trükkökkel” kényszerítik ki a virágzást. Szintén hasonló kudarcra lehet számítani, mint az orchideáknál.