Nyílméregbéka terrárium méret ?

A minimális terrárium méret 30x30x30 centiméter. Ebbe 1-3 békánál több ne kerüljön.

Az általános méret 50x50x50 centiméter. Ebbe 2-8 béka kerülhet.

Maximális méret nincs.

Egyedi méret kialakításánál a fenti adatokat figyelembe véve lehet tervezni a nyílméregbéka csapat létszámát.


 

A terrárium méret sokszor visszatérő kérdés, ezért kifejteném részletesebben. 

Békák tartásánál két alternatíva választható.

1.) Nagy terrárium, néhány békával, sok növénnyel szépen berendezve. Ez gyakorlatilag szépen működik magától, csak évek elteltével kell takarítani, akkor is csak részben. A hobbi nyílméregbékatartók ilyen terráriumra vágynak. A nyílméregbéka tenyésztők jellemzően így tartják a tenyészállatokat. A berendezésüknél a fő szempont az esztétika és a békák maximális kényelme. 

2.) Kis terrárium sok békával, gyakran takarítva.  A sok takarítás miatt az ilyen terráriumot nem praktikus szépen, bonyolultan berendezni, az élő növények nem igazán bírják a sok takarítást. Az ilyen terrárium nem tud “beállni”. A megfelelő működéséhez takarítani kell, a takarítás gyakorisága attól függ, mennyi béka van benne. Jellemzően 2-8 hetente takarítják ezeket a terráriumokat. A berendezésénél a fő szempont a könnyű kezelhetőség. 

 

Az első variációnál a békák sűrűségét nem lehet egy bizonyos szintnél tovább növelni, mert akkor a terrárium képtelen lesz az öntisztulásra. A békák meg fognak betegedni amikor elkoszolódik. Ha a terráriumban nagyon sok dúsan burjánzó növény van, nagyon nagy lesz a biológiai aktivitása, így “sok” békát is lehet benne tartani. Így néz ki egy nagyon jó biológiai tisztulási potenciállal bíró terrárium:

nyilmeregbeka terrarium

Így néz ki egy szerényebb biológiai aktivitással bíró terrárium:

A fenti két terrárium mérete ugyanakkora, mégis a felső terráriumba sokkal több nyílméregbékát lehetne tenni gond nélkül, mint az alsó terráriumba. 

A nagytestű nyílméregbéka fajok kifejlett méretükben többet ürítenek, mint a közepes testű fajok, a kistestű fajok, meg még kevesebbet ürítenek. Egy nagytestű nyílméregbéka körülbelül annyit ürít, mint 3-4 kistestű nyílméregbéka faj példánya. 

A leírtakból tisztán következik, hogy konkrét darabszámot nagyon nehéz megállapítani. Ha megkérdezitek, hogy ebbe, vagy abba a méretű terráriumba hány darab békát lehet rakni, akkor a maximális darabszámot nem tudom konkrétan megmondani. Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy először inkább kevesebb békát vegyen, ha szépen benövik a növények a terráriumát, akkor bővítse nagyobb létszámúra az állományát. Egy egy nagy jól berendezett terrárium is idővel elkoszolódhat. Ilyenkor a kosz a terráriumban képződött föld avagy komposzt. Ezt a terrárium aljából 3-5-8 évente ki szokták szedni, a talajt átmosni. A növények idővel akkora dzsungellé nőnek a terráriumban, hogy nyírni kell. Az évek óta működő terráriumokban én 1-2 havonta a növényzetnek kb a 30%-t kénytelen vagyok lenyírni, annyira túlburjánzik. 

 

A 2.) verzió, ahol nagyon sok béka van a terráriumban, az nem az amit a legtöbben maguknak szeretnének dísznek a szobába. . A tenyésztők, az állatkereskedések tartják így a békákat, rendszeres takarítás mellett. Az alábbi fényképet a Géza bácsi növendék nevelőjében készítettem.

Géza bácsi nevelő terráriumai Géza bácsi terráriuma

Azt hiszem világosan kiderül a fotókból, hogy a kétféle terrárium megközelítés merőben eltérő. Lehet nagyon sok béka, de akkor azt takarítani kell, és nem igazán lehet a berendezését úgy elkészíteni ahogy arra a legtöbben vágynak. 

 

Írta: Bujdosó Áron

2018.01.31.