Vízben ül, vízbe fullad a nyílméregbéka?

Vízben ül, 

ennek több oka is lehet:

 

Iszik:

A békák nem a szájukon isznak. A bőrükön és a kloákájukon keresztül veszik fel a vizet. Ha szomjasak, akkor nedves helyre mennek, vízbe ülnek, hogy “igyanak”.

Dendrobates auratus”Blue”

Petézni fog:

A peterakás előtt sok vízre van szükségük, ezért petézés előtt jellemzően sokat ülnek vízben. A kloákájukon keresztül nagy mennyiségű vizet vesznek fel. 

 

Öngyógyítás:

Ha a nyílméregbéka betegnek érzi magát, akkor valószínűleg vízbe fog ülni. Ez valamiféle ösztönös viselkedés. A bélrendszeri problémáit próbálja így “orvosolni”. Ezt a problémát leggyakrabban a rossz környezet okozza. A környezetében valamelyik mikroorganizmus (baktérium, véglény, egysejtű parazita, gomba, stb..) szélsőséges mértékben való felszaporodása okozza. Ezek a mikroorganizmusok a terrárium természetes egyensúlyában is jelen vannak (fakultatív patogének), a gondot az okozza, ha valamilyen oknál fogva szélsőséges mértékben feldúsulnak. Ezzel a nagy környezeti terheléssel a béka immunrendszere már nem képes megbirkózni, és a bélrendszer egészséges működése felborul (szélsőséges esetben a testszövetek közé, vagy a vérbe is bejutnak). Felborul a bélrendszer egészséges működése, toxinok szabadulnak fel, ez a vérbe felszívódik, ez idegrendszeri problémákat okoz, a máj és a vese próbálja a toxinokat kiválasztani, ha olyan nagy a toxikus mérgezés, akkor a máj meg a vese sem bír megbirkózni vele, és leáll…  a béka el fog pusztulni.  

Ha a béka érzi, hogy valami nincsen rendben, akkor vízbe ül, így akarja “meggyógyítani” magát. A vízbe azért ül, hogy “igyon”, így hígítva a vérét ezzel csökkentve a toxikus koncentrációt, ezenkívül a vízből a kloákáján keresztül próbálja felvenni a hasznos mikrobákat, hogy helyreállítsák a bélrendszer egészséges működését. A béka akkor is vízbe fog ülni, ha az a víz koszos. Ilyenkor nem gyógyulni fog, hanem éppen ellenkezőleg, megbetegszik.

Annak a víznek, amibe a béka bele tud ülni, mindig tisztának kell lennie!

Ez lehet úgy tiszta, hogy gyakran cseréljük, vagy lehet úgy tiszta, hogy egy jól “beállt” víz. A vizet “beoltani” hasznos mikrobákkal, jól “beállt” nagyon tiszta akvárium vízből lehet. A békák bélrendszerében lévő hasznos mikrobák, nem azonosak az ember bélrendszerében lévő hasznos mikrobákkal. Tehát az ember bélrendszerét helyreállító hasznos mikróba gyógyszer (normaflore, protexin) nem jó a békák számára, sőt, csak kárt okoz. 

 

Vízbe fullad.

A nyílméregbékák tudnak úszni. Nem úszóbajnokok, és nem is szeretnek úszni, de egy egészséges béka tud annyira úszni, ha olyan mély vízbe kerül, ahol nem ér le a lába, akkor ki tud úszni a partra.

A vízbe fulladás okai:

 

Gyenge:

A béka belekeveredik olyan vízbe, ahol nem ér le a lába, de nagyon le van gyengülne, ekkor esetleg már nem lesz elég ereje a partra jutáshoz és vízbe fullad. A gyengeséget okozhatja éhezés, betegség, stb…

 

Beteg:

A betegség okozta gyengeség is vízbefulladást okozhat, de vannak betegségek, amik  korlátozhatják a békát a mozgásában, ha így vízbe keveredik, akkor vízbe fullad. 

Puffadás (link) Megmerevedés (link)
12764474_10153870228612557_5772745939265334097_o 12524309_962612757154022_2764622346140482468_n

 

Rossz berendezés:

Erre pár példával tudnék rávilágítani.  Vízesést létrehozó szivattyú estére ki van kapcsolva, hogy ne legyen csobogás este. A béka bele tud mászni a csőbe amiből éppen nem folyik a víz, amikor bekapcsol a szivattyú a csőbe belebújt béka, ott fullad. Olyan a tó, vagy patak, ahol a vízáramlás túl nagy, és valami bukó rész is van, ami a békát a víz alá nyomja olyan erővel, hogy nem tud onnan kimászni. Bujkáló cső van a terráriumban, az aljában víz, a cső olyan szűk, hogyha a béka belemászik, akkor nem tud visszafordulni, vagy kitolatni, és a cső aljában lévő vízbe belefullad. Nem baj az , ha mély víz van a terráriumban, csak legyen kimászási lehetőség. Lehet a mély vízbe egy ágat tenni.

Mindenkinek azt ajánlom, amikor a terráriumot építi, akkor ne építsen bele vizes halálcsapdát. 😉

 

Sikertelen öngyógyítás:

Ez a leggyakoribb oka a béka vízbe fulladásának. Ilyenkor a nagyon sekély vízbe is “belefullad”. Sokan ezért hiszik azt, hogy a nyílméregbéka nem tud úszni, és vízbe fulladt. Nem vízbe fulladt! Nagyon beteg volt, a vízbe ment, hogy segítsen magán, és ott elpusztult.  Egy kis kitérővel, egy klasszikus viccel tudnák rávilágítani: 

Micsurin vizsgálja a bolhát. Kitépi az egyik lábát. Rászól, hogy bolha ugrik!  és a bolha ugrik. Kitépi egy másik lábát is. Rászól, hogy bolha ugrik!  és a bolha ugrik. kitépi egy harmadik lábát is. Rászól, hogy bolha ugrik!  és a bolha ugrik…. így sorba kitépi az összes lábát. Rászól hogy bolha ugrik. A bolha nem ugrik. Ekkor levonja a következtetést: Ha a bolhának kitépjük az összes lábát, akkor megsüketül. 

Tehát ha a béka a vízben van döglötten, akkor az nem feltétlenül azt jelenti, hogy vízbe fulladt (bár ez is logikus következtetés lenne, ugyanúgy mint a bolha süketsége), hanem valószínűbb az, hogy a vízbe ment meghalni.

 

Testi hibák:

A nyílméregbékának olyan testi hibája van, ami annyira korlátozza a mozgását, hogy e miatt nem tud kimászni a vízből. Ez a hiba leggyakrabban a gyufaláb (link).

A másik hiba, ami előfordulhat, az az extrém módon eldeformálódott csontok. 

görbe minden tagja

Ezt a képet az interneten találtam. Ennek a szegény békának minden csontja extrém módon elgörbült: a gerince, az összes végzagycsontja, még az állkapcsa is. Ez a béka képtelen lenne kimászni a vízből. Bár nem tartozik szorosan a témához, de tudom, sokakban fel fog vetődni, hogy mi okozta? A képhez tartozott leírás is, abból kiderült, hogy teljesen egészséges volt a béka, és idővel romlott el. Ilyen extrém elgörbülést egyszerű vitamin-ásványi anyag hiány nem okoz. Valószínűleg egy teljes testre kiterjedő súlyos bakteriális, vagy (egysejtű)parazitás fertőzés lehet az okozó. A béka szervezetét nagyon megterhelte, az összes ásványi anyagot kivonta a csontjaiból, valószínűleg a csontokban is elszaporodott a fertőzés. Az alap okról a kép maga is árulkodik. Szemmel láthatóan a terrárium talaja valamiféle magas szerves anyag tartalmú intenzíven bomló talaj. Nagy a környezeti mikrobiális terhelés, ami már a béka testében is széterjedt… 

 

 

Egy kis történettel szeretném végleg, “a nyílméregbéka nem tud úszni” dolgot tisztázni. 

Kezdő nyílméregbékásként hozzám is eljutott a hír, hogy “a nyílméregbékák nem tudnak úszni”. Szerencsém volt Kovalcsik Gézával megismerkedni. Amikor megcsodáltam a terráriumait, meglepődve láttam, hogy nagy nyílt vizes felületek vannak 5-10 centis mélységgel. (a régi klasszikus berendezés szerint) Abban a terráriumában amiben a reticulakat tartotta (1,5 centi méretű béka) egy hatalmas patak választotta ketté. Maga a terrárium közel ezer literes volt, a patak meg akkora, hogy viccesen meg is kérdeztem az Öregtől: Hogy jutnak át azok a kis békák a folyón? A másik oldalra születni kell? Minden terráriumban nagyon mély vizek vannak? Nem fulladnak bele? Az Öreg egyszerűen megmagyarázta: “Több mint 50 terráriumban, több mint 25 éve így van, és nem fulladnak bele.” 

Azt hiszem, Kovalcsik Géza Bácsi tapasztalata egyértelmű, egyszerű magyarázattal szolgál a vízbefulladás problémakörre. 

phyllobatesaurotaeniagreen

Írta: Bujdosó Áron

2017.01.28.